Gir råd til rådville samboere

STAVANGER (Dagbladet): Del på regningene, ta vare på kvitteringene og inngå skriftlige avtaler, er Otto Risangers råd til samboerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå gir han ut «Samboerboka», og tar samtidig livet av myten om samboerforholdet som det papirløse ekteskap.

- To samboere behandles av myndighetene som to enslige på nesten alle områder, og vil omtrent aldri være i nærheten av det sikkerhetsnettet som gifte har, sier Risanger.

- Etter ett år i et samboerforhold bør man derfor begynne å tenke på å inngå avtaler og være klar over forbruksmønsteret. Den ene bør ikke dekke forbruksutgiftene, samtidig som den andre kjøper kapitalgjenstander i sitt navn. Del på husleien og andre regninger, og ta vare på kvitteringene. Videre er det viktig å sikre seg med livsforsikring og testament. En samboer har ingen rettigheter når den andre dør, forteller forfatteren bak den ferske «Samboerboka».

Otto Risanger sier til Dagbladet at det som forbløffet ham under arbeidet med boka, var hvor mange lovparagrafer, forskrifter og regler som omfattet samboere. I hovedsak slår disse lovene negativt ut for samboere, mener han.

Han håper at denne første sammenfatningen av samboeres rettslige og økonomiske problemstillinger tas imot som et husfredsbevarende tiltak. I Norge lever en halv million av befolkningen i ugift samliv.

- Jeg har forsøkt å være så konkret som mulig, i spørsmål og svar-form. Og jeg påviser at samboere faller mellom flere stoler i forhold til det regelverket som finnes i dag.

- Eksempler?

- Kommunen kan blant annet kreve at samboers inntekt skal tas med når betalingen for barnehageplassen skal beregnes, selv om aleneforsørger ikke bor sammen med barnets far. Og hvis den ene samboeren betaler rentene på den andres boliglån, kan ingen av dem få fradrag på selvangivelsen.

Risanger opplyser at myndighetene i forhold til utvidet barnetrygd går inn og betrakter to voksne uten felles barn som en økonomisk enhet dersom de lever «i et ekteskapsliknende forhold i en felles husholdning».

- Dreier denne «ekteskapsliknende» definisjonen seg om sex?

- Nei, man trenger ikke å ha noe seksuelt samliv for å defineres som samboer. Lever dere sammen i et ekteskapelig forhold, spiller det ingen rolle om dere har sex eller ikke.