- Gir relevant innføring

Politihøgskolen gir relevant innføring i psykiatri, mener lærerkrefter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lektor ved politihøgskolen i Bodø, Heidi Kløkstad, opplyser at norske politistudenter i sitt praksisår ved ulike politidistrikter skal ha en periode på seks uker med ekstern hospitering.

- Noen blir tildelt plass ved fengsler, Kriminalomsorg i frihet eller krisesentere. Andre for eksempel ved psykiatriske sykehus, sier Kløkstad.

Hun forteller at politistudentene i faget «Psykologi» får innføring i hvordan opptre i forhold til psykiatriske pasienter. Blant annet ved å gå inn i øvingssituasjoner og håndtere mennesker i ulike kriser.

Politihøgskolen har også et fag kalt politi og yrkesetikk. Her lærer studentene blant annet om korrekt bruk av tilgjenngelige maktmidler _ for eksempel håndjern, batong, pepperspray og skytevåpen - der de møter mennesker i krise.

- Jeg tror at de som studerer her nå, får en relativt grundig opplæring i psykiatri. Men ingen blir ekspert av å gå tre år på politihøgskolen. Men trenger erfaring også, sier Heidi Kløkstad.

Avdelingsleder ved politihøgskolen i Bodø, Torje Stokland, legger til:

- Vi utdanner generalister, eller kall det gjerne allmenpraktikere. Når våre studenter går ut i jobb, kommer de borti mange fagfelt. De havner i situasjoner der de skulle ønsket at de var spesialister: Lege for å vurdere tilstanden til en døddrukken person på glattcelle, pedagog for å opptre mest mulig diplomatisk på gata, jurist for å vurdere intrikate problemstillinger, psykiater eller psykolog for å forstå hvorfor folk reagerer som de gjør.

Stokland sier at politistudentene blir innprentet at de er generalister og ikke spesialister.

- Dette setter klare begrensninger. Når polititjenestemenns kompetanse innenfor et fagfelt ikke strekker til, er det hn ting som gjelder: Å få tak i folk som har den kompetansen, sier Stokland.