Gir rom-sjefen sparken

Putin flau over Russlands romfartstabber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den russiske presidenten Vladimir Putin ga i dag sjefen for den statseide romfartsentrepenøren Khrunichev sparken.

Alexander Medvedev blir byttet ut med Vladimir Nesterov, som har jobbet i det russiske romfartsbyrået ROSCOSMOS siden 1992

Den dramatiske avgjørelsen kommer i kjølvannet av flere mislykkede prosjekter som toppet seg da oppskytningen av den europeiske prestisjesatellitten CryoSat mislyktes 8. oktober.

Khrunichev og datterselskapet Eurockot hadde ansvaret for å få den nesten en milliard kroner dyre satellitten i bane da oppskytningsraketten sviktet, og styrtet i havet mellom Grønland og Nordpolen.

Uhellet var et slag i baugen for den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, som har brukt flere år på å bygge satellitten, og stod klare med et tre års forskningsprogram for å kartlegge polarområdene og avdekke virkningen av global oppvarming med CryoSat.

DRØMMEN SOM SPRAKK: Denne konsepttegningen viser hvordan CryoSat skulle føres ut i bane. Men den russiske raketten fikk teknisk feil og to satellitten med seg i havet. Foto: Scanpix
DRØMMEN SOM SPRAKK: Denne konsepttegningen viser hvordan CryoSat skulle føres ut i bane. Men den russiske raketten fikk teknisk feil og to satellitten med seg i havet. Foto: Scanpix Vis mer
FALT NED: Hovedmotoren på raketten slo seg aldri av, og førte raketten og satellitten tilbake inn i atmosfæren og ned i havet mellom Grønland og Nordpolen.