Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir russen coronarefs: - Skuffende

Politiet i Agder er skuffet over russ i distriktet, som har samlet seg natt til lørdag.

REFS: Politiet i Agder er oppgitt over at russen ikke ser ut til å rette seg etter deres formaninger. Foto: Kyrre Lien / NTB SCANPIX
REFS: Politiet i Agder er oppgitt over at russen ikke ser ut til å rette seg etter deres formaninger. Foto: Kyrre Lien / NTB SCANPIX Vis mer

Natt til lørdag har politiet i Agder stoppet flere russebiler i Sørlandsparken i Kristiansand, etter at de fikk melding om at det var flere russ samlet i det området.

- Det var en patrulje fra forebyggende avdeling i Kristiansand som var der. Bakgrunnen var at det var meldt om en stor slåsskampen russen imellom, sier operasjonsleder Lars Hyberg ved Agder politidistrikt til Dagbladet.

KAN VURDERE NYE TILTAK: Statsminister Erna Solberg var tydelig på at folk ikke må tro at coronasituasjonen er over. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Viste liten forståelse

Da politiet kom til stedet forsvant flere biler. Politiet kjørte likevel litt rundt i området, og fikk stanset flere biler.

- Det var russebiler med opptil ni personer i bilen. Vi tok en prat med dem og ga litt generelle råd og veiledning om hvordan situasjonen er med coronaviruset, smitte og den felles dugnaden, sier Hyberg, og fortsetter.

- Så viste russen som ble kontrollert, og det er viktig å ikke skjære alle russ over en kam, men de som ble sjekket viste særdeles liten forståelse for problematikken. De ga inntrykk av at politiet ikke kunne sette makt bak krava.

Operasjonslederen sier at politiets inntrykk er at de kontrollerte «satte egen gøy og moro foran smitte og hensyn.

60 - 70 russ

Hyberg påpeker at russen ikke har noen offisielle russearrangementer for tida. Men i Sørlandsparken skal det natt til lørdag ha vært 15 - 16 biler og 60 - 70 russ, noe Hyberg ser på som et signal om at russen likevel samler seg.

- Fra vårt ståsted, når vi prøver å gi råd og veiledning, så er det skuffende, gitt den gode dialogen vi har hatt tidligere, med den typen holdning når vi råder om smitteveiledning, sier Hyberg om opplevelsen til politiet med russen i natt.

På Twitter formulerte operasjonslederen det på følgende måte:

«Politiet har stanset flere russebiler hvor det er mange folk i bilen. Forsøkt å gi råd og veiledning opp imot smitte og hvordan man skal forholde seg. Inntrykket tilbake er at de kontrollerte bryr seg lite om rådene som gis».

- Grunnen til at jeg gikk så tydelig ut det er jo at jeg opplever det som litt skuffende med tanke på hvor mye skriverier og opplysning det er om coronaviruset, og hvor viktig det er at alle bidrar. At noen av russen viser en sånn type holdning når de blir kontrollert, er lite solidarisk, fastslår operasjonslederen.

CORONATEST: Dagbladet var så heldige å få en omvisning i super-laboratoriet på NTNU i Trondheim som nå kan lage 100.000 coronatester daglig. Reporter: Trym Mogen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Ansamling i Bærum og Oslo

Det er ikke bare i Kristiansand at det har vært ansamlinger med russ natt til lørdag.

I 01-tid politiet i Oslo melding om at rundt 50 russ hadde samlet seg på Høvik i Bærum.

Politiet rykket til stedet, men da de kom fram forsvant russen i alle retninger.

Dermed løste den situasjonen seg, men operasjonsleder Andre Kråkenes sier politiet hadde hatt gode råd å komme med om russen hadde blitt stående.

- Det kommer an på hvordan ansamlingen er, men er det en tett ansamling så ville vi rådet dem til å følge rådene fra Folkehelseinstituttet om å holde avstand, sier Kråkenes til Dagbladet.

Også et par timer tidligere, i 23-tida, måtte politiet rykke ut til melding om en ansamling på rundt 50 russ, den gangen i Frognerparken.

«Vi er på stedet med en patrulje og tar den gode praten angående coronaviruset», skrev politiet på Twitter.

Men der politiet i Kristiansand opplevde å ikke bli lyttet til var opplevelsen til Oslo-politiet en helt annen. De opplevde at russen tok til seg rådene og ansamlingen løste seg relativt raskt opp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!