Gir så det svir

RUNDE (Dagbladet): - Det er ikke noe offer. Det er nesten så vi er flaue for at vi ikke gir mer. Så sånn sett er det ikke noe å snakke om, nikkes det samstemt på bedehuset. For de 160 innbyggerne på øya Runde på Sunnmøre er det en selvfølge å være fadder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

«De kommer ikke til å snakke. Runde-folket liker ikke blest om sin egen person. I hvert fall ikke i avisa.»

Med advarselen i bagasjen passerer vi Rundebrua. Ny advarsel: «Brua blir stengt ved sterk vind og flo.»

Alle flagg er på halv stang. Ved kirkegården graver maskinen. Kolonialen er mennesketom. «Stengt grunna gravferd» står det på kafévinduet. Bølgene pisker mot steinene i fjæra. Feil dag å komme på? Læreren Kaja Runde slipper oss inn på lærerværelset i den lille hvite skolen på høyden. Kaffe og vafler. Plutselig reiser hun seg og folder hender. Gjennom vinduet ses gravfølget forlate bedehuset.

Manglet penger

Ujwala, ei indisk slumjente, manglet penger til å bli doktor. Runde-folket arrangerte tombola i bedehuset. Ujwala kunne studere videre. Hvorfor denne selvfølgelige givergleden?

- Når det gjelder Ujwala, fakset fadderforeningen oss. Jenta kunne tenke seg å bli doktor, og forpliktet seg samtidig til å hjelpe til i slummen. Så fakset vi tilbake svaret: «Ja, vi skal hjelpe.» Det er ikke verre enn det. Fort gjort. Så er det bare å sette opp oppslag på butikkdøra og ha innsamling i bedehuset. Etter påske samlet vi inn pengene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer