Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir så det svir

RUNDE (Dagbladet): - Det er ikke noe offer. Det er nesten så vi er flaue for at vi ikke gir mer. Så sånn sett er det ikke noe å snakke om, nikkes det samstemt på bedehuset. For de 160 innbyggerne på øya Runde på Sunnmøre er det en selvfølge å være fadder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«De kommer ikke til å snakke. Runde-folket liker ikke blest om sin egen person. I hvert fall ikke i avisa.»

Med advarselen i bagasjen passerer vi Rundebrua. Ny advarsel: «Brua blir stengt ved sterk vind og flo.»

Alle flagg er på halv stang. Ved kirkegården graver maskinen. Kolonialen er mennesketom. «Stengt grunna gravferd» står det på kafévinduet. Bølgene pisker mot steinene i fjæra. Feil dag å komme på?
Læreren Kaja Runde slipper oss inn på lærerværelset i den lille hvite skolen på høyden. Kaffe og vafler. Plutselig reiser hun seg og folder hender. Gjennom vinduet ses gravfølget forlate bedehuset.

Manglet penger

Ujwala, ei indisk slumjente, manglet penger til å bli doktor. Runde-folket arrangerte tombola i bedehuset. Ujwala kunne studere videre. Hvorfor denne selvfølgelige givergleden?

- Når det gjelder Ujwala, fakset fadderforeningen oss. Jenta kunne tenke seg å bli doktor, og forpliktet seg samtidig til å hjelpe til i slummen. Så fakset vi tilbake svaret: «Ja, vi skal hjelpe.» Det er ikke verre enn det. Fort gjort. Så er det bare å sette opp oppslag på butikkdøra og ha innsamling i bedehuset. Etter påske samlet vi inn pengene.

- Så det ligger i bedehusånden?
- Vi gir av overflod.

- Mye å rutte med?
- Vi har mer enn vi trenger, i hvert fall.

Niåringene Magne, Bjørnar, Victoria, Hanne Sofie og Marina prater entusiastisk om sine faddersøsken i India - som de har sånn passe styring på.

- Jeg tror vi har to.

- Vi har tre.

- Jeg visste ikke at vi hadde, jeg, før Kaja ba meg ta med bilde.

Egen konto

Indiske Barati trengte poliooperasjon, Ragine hjerteoperasjon. En kjapp telefon til Runde. Kakesalg og innsamling på bedehuset. Det var fikset. Om høsten har de basar, om våren tombola. De har en egen konto: «Rundefolket.» Da Dagbladet var i India nylig, møtte vi indere som lyste opp og sa: «Ah, Runde Campaign.»

- Vær forsiktig med hva du skriver. Vi er så grusomt redde for å framstille Runde som så mye bedre enn andre, ber Kaja.
Losstasjonen og postkontoret er nedlagt. De forsøkte å ta skolen fra dem også. Men Runde-folket biter seg fast i den grønne øya ved havgapet. Der bor tre adoptivbarn fra Korea og tre fra Costa Rica. De har innbyggere fra Thailand, Russland, England, Skottland, Færøyene og Tyskland. «Mamma, mamma, her er det ingen som legger merke til at vi er svarte,» utbrøt et flyktningbarn som bodde på øya en stund.

Kjerringene styrer

Vi beveger oss inn i det aller helligste: bedehuset. Et hvitt trehus med høyde under hvelvingen og store buede vinduer. Korøvelse. Alle synger salmer. Menn, kvinner, barn. Den eldste 80 år, den yngste sju uker. De har gjort det i 120 år. Pause. Mannfolka slapper av under Jesus på korset. Hvorfor alle er faddere?

- Det er kjerringene som styrer med det. De gir oss bankgiroen, og sier at dette skal betales. De humrer seg imellom om basarene.
- Først strikker og hekler de. Så er det hjem og bake kaker. Er de ikke fornøyd, kjøper de den selv. - Men det er ikke noe offer. Det er nesten så vi er flaue for at vi ikke gir mer. Så sånn sett er det ikke noe å snakke om.

Havsulene flyr i tusentall langt der nede. Vi ligger øverst på klippen av fuglefjellet. Fallhøyden er svimlende. Lundefuglene søker ly for vindtakene i hyllene. Havet smeller mot fjellveggen. Det er værhardt på Runde. Stormen vil forsøke seg på Arvids drivhus igjen. Kommunestyret på skolen. I motgang leser Runde-folket Bjarne Rabbens dikt:

«Reis deg! Le åt dine sår! Blenk på nytt ditt våpen! Målet enn som stjerne står, gjev viljedåpen: Du skal stri og vere vak, det er det som er di sak.» Så gyver de på igjen. Snart er det basar.

BEDEHUSET: Hver uke er det korøvelse. Om våren tombola om høsten basar, hvor de samler inn over 10%nbsp;000 til «ein stakkar» som måtte trenge det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!