Gir så det svir

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• En av verdens rikeste menn, mangemilliardæren Warren E. Buffett skal gi bort 236 milliarder kroner til veldedige organisasjoner. Stiftelsen til ekteparet Bill og Melinda Gates får 195 milliarder, mens ulike stiftelser som ledes av Buffetts sønner og datter, får resten. Selv sitter han igjen med 42 milliarder kroner og vil fortsatt ha til salt i grøten. Donasjonen som skal skje gradvis over flere år, er blant verdens største og plasserer Buffett i selskap med forgjengere som Andrew Carnegie, John D. Rockefeller, Henry Ford, J. Paul Getty, W.K. Kellogg og selvsagt verdens nålevende rikeste, Bill Gates. Gates som er blitt 50 og er 25 år yngre enn Buffett, opplyste forleden at han planlegger å trappe ned som arbeidende styreleder i Microsoft, og bruke mer tid på sin og konas veldedige stiftelse som nå blir den største og mektigste i sitt slag i verden. Buffett trer inn i styret.

• Unesco hadde i fjor et budsjett på snaue fire milliarder kroner, mens Gates-stiftelsen delte ut dobbelt så mye. Etter hvert som Buffets milliarder blir overført, vil Gates-stiftelsen år om annet dele ut fire ganger så mye som hele Unesco har til sin rådighet.

• Selvsagt er det flott, sjenerøst og vil gjøre mye godt i verden, men samtidig er det uhyrlig at enkeltmennesker kan kare til seg så enorme pengesummer. Denne groteske skjevfordelingen er en av de alvorligste feil ved et for svakt regulert kapitalistisk system. Opphopningen av rikdom på noen få hender mangler ethvert demokratisk korrektiv. Det udemokratiske forlenges ved at utdelingen styres av hr. og fru Gates, og etter hvert også Warren Buffett. De har det mandat formuene gir dem.

• Det er foreløpig ingen stor fare for at våre lokale, norske milliardærer skal følge i Gates og Buffetts spor. De er fremdeles mest opptatt av å skaffe seg store, dyre ting og lengre pølser, og av å arrangere spektakulære feiringer av seg og sitt. Unntaket er noen donasjoner til Radiumhospitalet og et par andre institusjoner som har fanget de formuenes oppmerksomhet. Men etter hvert skal vel også noen av våre milliardærer reise monumenter over seg selv. Da blir det bare for de verdig trengende å stille seg opp, med lua i hånden.