Gir Saddam 48 timer

George Bush ga i natt Saddam Hussein og hans sønner 48 timer til å forlate Irak. Hvis ikke vil den USA-ledede koalisjonen bruke makt «når de selv velger det».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Bush oppfordret alle som har mulighet til å forlate landet landet umiddelbart.

- USA har rett til å forsvare sin egen sikkerhet. FNs sikkerhetsråd har ikke levd opp til sitt ansvar, så vi må ta ansvaret selv, sa han.

Til det irakiske folket sa Bush at «timen for deres frigjøring er nær».

- 12 års diplomati er over. Vår velvilje er ikke blitt besvart. Avvæpning av Irak vil ikke skje dersom Saddam Hussein sitter ved makten, sa George Bush.

Iraks utenriksminister Naji Sabri sa i går at det var uaktuelt for Saddam Hussein å flykte Irak. Sabri kallte Bush en «gal mann» og foreslo at Bush forlot sitt embete isteden.

Dermed er USA sannsynligvis i krigstilstand om 48 timer.

Mulig angrep fra nord

Tyrkiske embedsmenn, blant dem presidenten, statsministeren, utenriksministeren og sjef for de væpnede styrkene, møttes mandag for å diskutere den eventuelle krigen i Irak. Etter møtet sa en talsmann for regjeringen at «Tyrkia må innfri sine forpliktelser overfor sine allierte».

Uttalelsen har økt spekulasjonene om hvorvidt parlamentet vil holde en ny votering over hvorvidt USA skal få bruke tyrkiske baser i en eventuell krig mot irak.

Parlamentet avslo tidligere denne måneden et forslag som ville gitt klarsignal for 62.000 amerikanske tropper på tyrkisk jord.

Kjemiske våpen

Amerikanske talsmenn sa mandag at det foreligger «nye» og «ferske» bevise på at Irak planlegger å bruke kjemiske våpen som et motsvar mot en eventuell invasjon av Irak. Det er bekymring rundt hvorvidt det Irakiske artilleriet mot grensen til Kuwait kan avfyre bomber med kjemiske ladninger.

FN satt til side

Frankrike, Russland og Kina instisterte i går fortsatt på muligheten for at Irak kan avvæpnes på fredlig vis. USA, Storbritania og Spania vil nå «ta sine egne skritt», slik Storbritanias FN-ambassadør uttrykte det da han opplyste at de tre landene trekker sitt resolusjonsforslag i FN i går. USAs FN-ambassadør John Negroponte sa at han trodde en votering «ville vært jevn», og sa at Frankrikes trussel om veto var grunnen til at voteringen ikke kom opp. Det er uansett tvilsomt om forslaget ville samlet de nødvendige ni av sikkerhetsrådets 15 stemmer.

Dermed går det mot krig mot Irak uten folkerettslig dekning.

FNs Generalsekretær Kofi Annan sa at det var «grunn til å sette spørsmålstegn ved» en invasjon uten verdensorganisasjonens velsignelse.

FN har nå bett sine våpeninspektører forlate landet, en beslutning som formelt sett skal tas av sikkerhetsrådet. Øyenvitner i Bagdad forteller at inspektørene allerede er i ferd med å sjekke ut av hotellene og forlate byen. FN har omkring 60 våpeninspektører, 75 støttemannskaper, og 200 hjelpearbeidere i Irak.

RULLER FRAM: Amerikanske tanks står klare på grensen mellom Irak og Kuwait.
FORBEREDT: Britiske og Amerikanske styrker er klare for invasjon av Irak.