Gir Schumann alibi

- Han lå og sov i stuen min natt til 5. april, sier Sven-Eirik Utsi. Så viste han bilde av apen Julius i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Den kjente raneren fortalte Stavanger tingrett i dag at Kjell Alrich Schumann (39) oppsøkte ham på en spilleklubb i Oslo lørdag 3. april i fjor. 39-åringen trengte et sted å overnatte og spurte mannen han satt i fengsel med tidligere. Schumann fikk låne en av dekkleilighetene til Utsi, som selv lå i dekning for politiet i forbindelse med et annet ran.

Natt til ransdagen 5. april 2004 kom Utsi hjem til dekkleiligheten på Frogner i 02-tiden.

- Da ligger Schumann på stua og sover. Han våkner når jeg kommer inn. Vi utveksler noen ord, sier god natt og jeg går og legger meg, sa Utsi. Han fortalte at Schumann ble boende hos ham nesten ei uke.

Seint alibi

Hvis dette er sant, kan Kjell Alrich Schumann umulig ha vært med på ranet. Aktor satte imidlertid store spørsmålstegn ved forklaringen til 37-åringen, som forøvrig er tidligere dømt for både ran, vold og legemsbeskadigelse med døden til følge.

Det sentrale spørsmålet er hvorfor Utsi ikke før nå har fortalt at Schumann bodde hos ham i dette tidsrommet. Alibiet kommer etter at hans kjenning har sittet halvannet år i isolasjon, og etter at Schumann selv, i åpen rett, har utpekt Utsi som sitt alibi.

- Jeg ønsket ikke å si noe som helst om Schumann. Slik jeg forsto det, hadde han kjennskap til saken, sa Utsi. Han mener at han selv kunne blitt dratt inn i NOKAS-saken og satt i varetekt dersom han gikk til politiet med disse opplysningene.

- Dere kunne jo gjensidig bekreftet hverandres opplysninger, svarte aktor Tor Christian Carlsen.

- Hvis man hadde tenkt klart, kunne det vært en løsning, svarte Utsi.

- Du var i politiavhør nesten en måned etterpå. Tenkte du fortsatt ikke klart? spurte Carlsen.

- Det var uaktuelt. Jeg hadde uansett alibi, sa Utsi.

- Uforståelig

Også dommeren, sorenskriver Helge Bjørnestad, var svært undrende til at Utsi ikke har løftet en finger for å hjelpe mannen han tidligere har sonet sammen med.

- Jeg synes det er ganske uforståelig at den som kan få Schumann ut av varetekt og redde ham fra urettmessig straffeforfølgelse, ikke forteller at han var hos deg _ selv om det kunne ført til noe ubehag for deg selv, sa Bjørnestad.

- I ettertid vil jeg nok si at jeg kunne ha gjort det, svarte Utsi.

Sven-Eirik Utsi var selv i politiets søkelys da NOKAS ble ranet. Han ble etterlyst internt og telefonen hans ble hemmelig avlyttet. Dette visste også den kjente kriminelle selv. Ransdagen var han klok nok til å stikke innom Shell-stasjonen på Mortensrud i Oslo for å bli avbildet på overvåkningskamera. Likevel skal han, ifølge Schumanns advokat, ha vært interessant for politiet til langt ut på høsten 2004.

Julius

Til politiet fortalte Utsi at en kompis kjørte ham til sine svigerforeldre dagen før ranet. I retten i dag endret han dette til at det var Schumann som kjørte ham dit og måtte innrømme at han løy for politiet. Han ville som sagt ikke trekke inn Schumanns navn i saken.

Finnmarkingens fargerike forklaringer skapte flere ganger latter i retten i går. Den største kom da han ble konfrontert med Securitas-vitner, som mente å ha sett ham passere sikkerhetskontrollen på Sola flyplass tre ganger i mars 2004.

- Jeg har vært på Sola èn gang, og det var i 1991 eller 1992, sa Utsi. Så fortalte han at noen også skal ha sett ham i Kristiansand dyrepark i sommer, mens han satt trygt bak lås og slå i fengsel.

- De må ha forvekslet meg med noen andre. Faktisk lurer jeg på om det var denne karen her, sa Utsi _ og trakk opp et bilde av Julius som han viste for retten.

VITNET:</B> Den kjente raneren Sven-Eirik Utsi vitnet til fordel for Kjell Alrich Schumann.