Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir seg aldri

UTØYA (Dagbladet): Det kan ikke herske noen tvil om at Thorbjørn Jagland vil fortsette som partileder etter landsmøtet til høsten. Det kan heller ikke herske noen tvil om at Jagland vil fortsette som stortingsrepresentant etter neste valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette bekrefter Ap-lederen overfor Dagbladet. Han avviser at det er grunnlag for diskusjon om hans framtid i partiet. At hans gamle venn og politiske våpendrager Martin Kolberg også satser på stortingsnominasjon fra Buskerud Ap, har ingen ting å gjøre med Jaglands videre karriere. Begge er fra Lier, og flere har vurdert det som umulig at to fra samme kommune blir nominert på sikker plass.

Enkelte har lurt på om dette kan tolkes slik at Jagland vil trekke seg.

- Jeg ønsker Martin Kolberg lykke til, og kan bare si at jeg håper han greier dette, men som partileder kan jeg overhodet ikke blande meg borti nominasjonsprosessen, sier Jagland.

Ble hyllet

I går formiddag tok han turen fra sitt feriested i Risør til AUFs sommerleir på Utøya. Alt på kaia fikk Jagland en påminnelse om at han står sterkt i Ap's ungdomsparti. Der lå miniferja M/S «Thorbjørn» klar til å frakte partilederen over til den lille øya i Tyrifjorden.

- Ja, båten er kalt opp etter meg, sa partilederen stolt.

Etter et tre kvarters innlegg, der han både tok et oppgjør med «hengehodene» i eget parti og Frp's gammeldagse løsninger, ble han takket av med kjempeapplaus fra flere hundre ungdommelige tilhørere.

Selv om mange av leirdeltakerne kunne styre sin begeistring over Jaglands EU-standpunkt, var samtlige svært godt fornøyde med Jaglands løfte om å øke norsk bistand i de nærmeste to åra til én prosent av brutto nasjonalinntekt. Etter dagens oljepris en økning på mellom 1,5 og 2 milliarder kroner.

17-årige Bjørner Frønes fra Trondheim AUF greide ikke å styre sin begeistring. Han småløp opp på talerstolen og forkynte at han var en dyp beundrer av Jagland.

- Jeg er ikke bare sosialdemokrat, jeg vil gå så langt som til å si at jeg er jaglandist, slo 17-åringen fast.

Ap-lederen sjøl smilte breiere og breiere. Det har vært sparsomt med slike uforbeholdne tillitserklæringer til Jagland de siste to- tre åra.

EU-strid

Jo da, det kom kritikk også. Ikke minst fra Eva Kristine Hansen, som etter all sannsynlighet overtar som AUF-leder når Anniken Huitfeldt går av på neste landsmøte. Hun gikk kraftig i rette med Jaglands EU-agitasjon, og høstet sterk jubel fra tilhørerne. Men partilederen tok kritikken med fatning og holdt fast ved at Ap trenger et landsmøtevedtak som gir partiledelsen handlefrihet til å håndtere situasjonen dersom det skjer ting av betydning for Norges forhold til EU i neste stortingsvalgperiode.

Dette er en av de sakene Jagland vil kjempe for å få vedtatt på Ap's landsmøte til høsten.

Dernest skal landsmøtet stake ut kursen for fornyelsen av offentlig sektor, først og fremst sykehusvesenet.

Jagland og Jens

Sist, men ikke minst skal Ap gjøre et godt valg neste høst. Jagland vil lede disse prosessene. Han er ved godt mot.

- Jeg synes forholdet mellom statsminister Jens Stoltenberg og meg fungerer godt. Det er vanskelig for meg å forstå at det reises kritikk mot at jeg kombinerer vervet som utenriksminister og partileder. Har en statsminister bedre tid til å være partileder? Ønsker man at jeg skal arbeide som partisekretær? Jeg har faktisk vært på tre fylkesårsmøter det siste halve året. Hvilke andre partiledere har vært det? spør Jagland, og avviser at det er noe problem at han styrer partiet fra Utenriksdepartementet.

Nominasjon

Etter at tidligere statssekretær og mangeårig sekretariatsleder for Ap's stortingsgruppe, Martin Kolberg, sa til nominasjonskomiteen i Buskerud Ap at han ønsker stortingsplass fra neste høst, har flere lurt på om dette kan tolkes som om Jagland vil trekke seg.

I et fylke der sterke distriktshensyn styrer nominasjonsprosessen, har flere ment det var umulig for to menn fra samme kommune å bli nominert på sikker plass. Men Kolberg er ingen hvem som helst i Ap, og når Kolberg melder at han vil slåss for stortingsplass, kan det tolkes som om han tar opp kampen med partilederen.

Jagland avviser problemstillingen ved å slå fast at han stiller både som partilederkandidat til høsten og stortingskandidat neste høst.

MIDTPUNKT: Thorbjørn Jagland fikk mye skryt på AUFs sommerleir.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media