UT AV POLITIKKEN: Julie Brodtkorb gir seg med politikk etter å ha vært i Høyres ledelse i 16 år. - Tre og et halvt år ved SMK er nok for meg og barna, sier Brodtkorb, som håper å få en utfordrende jobb, men ikke en jobb der hun må være tilgjengelig 24 timer i døgnet, hver dag i hele året.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UT AV POLITIKKEN: Julie Brodtkorb gir seg med politikk etter å ha vært i Høyres ledelse i 16 år. - Tre og et halvt år ved SMK er nok for meg og barna, sier Brodtkorb, som håper å få en utfordrende jobb, men ikke en jobb der hun må være tilgjengelig 24 timer i døgnet, hver dag i hele året. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Julie Brodtkorb

Gir seg etter 16 år med Erna: - Sikker på at Erna fortsetter som statsminister

Etter 16 år som en av Erna Solbergs nærmeste og mest profilerte medarbeidere går Julie Brodtkorb fra Statsministerens kontor og ut av politikken. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har hatt drømmejobben. Men det er en tid for alt. Tre og et halvt år som stabssjef ved SMK ble nok. Å kombinere stabssjefrollen med hverdagen som alenemor til tre har vært krevende for alle parter. Jeg har ikke hatt noen Sindre som har kunnet ta ansvaret hjemme og jeg har ingen familie i Oslo. Jeg håper jeg får jobber som krever mye av meg, men jeg skal ikke være tilgjengelig 24 timer i døgnet, 365 dager i året.

I statsråd i morgen får hun avskjed i nåde. En annen av Solbergs nære medarbeidere gjennom mange år, Lars Øy, overtar hennes jobb.

Mens Erna Solbergs ektemann, Sindre Finnes, har vært statsministerens bakkemannskap hjemme, har Brodtkorb vært Solbergs bakkemannskap ved SMK. Det betyr å alltid ha mobilen på. Ingen ferietur, ingen frihelg, ingenting kan tas for gitt. I en regjering er det alltid en stor eller liten krise som må håndteres. Stabssjefen ved SMK må inn og bidra til løsning av dem alle.

- Jobben foran barna

- Jeg føler at nok er nok, for meg og barna. Min kjæreste bor i Portugal, og har gjort det så lenge vi har vært sammen. Jeg har kommet til et punkt hvor det er naturlig for meg å overlate jobben til en annen. I fjor høst under klima- og budsjettforhandlingene ble det spesielt mange kvelder og netter fra august til desember. Det er nok det som gjør at min yngste, som var med på mange av forhandlingene, tydelig har kommunisert at hun aldri skal bli finansminister, til stor latter fra Siv, forteller Brodtkorb.

«Jeg føler at nok er nok, for meg og barna. Min kjæreste bor i Portugal, og har gjort det så lenge vi har vært sammen.»

- I 16 år har jeg satt Høyre og Erna høyt i livet. Når jeg er på skitur med ungene, de har frosset mye mens de har ventet, eller hjelper med lekser, og en minister eller partileder ringer med et problem, er det alltid jobben som må tas først. Tre og et halvt år ved SMK ble nok, sier Brodtkorb.

MED ERNA: Statsminister Erna Solberg (t.v.) sammen med statsekretær Julie Brodtkorb  på kongressenteret i  World Economic Forum i Davos. Nå er det slutt på reisen for Brodtkorb, som gir seg med politikk. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MED ERNA: Statsminister Erna Solberg (t.v.) sammen med statsekretær Julie Brodtkorb på kongressenteret i  World Economic Forum i Davos. Nå er det slutt på reisen for Brodtkorb, som gir seg med politikk. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Det har vært tøft å ta valget om å forlate SMK og politikken.

- Det har ikke bare vært en jobb, men en livsstil, slik er politikk.

Et praktisk utslag av beslutningen om å gå av, er at hun må skaffe seg ny mobil og ny e-postkonto.

Sikker på Erna-seier

- Jeg hadde sikkert kunnet fått de rundt meg til å holde ut gjennom valgkampen hvis jeg ikke hadde trodd at vi vil vinne valget til høsten. Men jeg er overbevist om at Erna kommer til å fortsette som statsminister, sier Brodtkorb, midt under Aps landsmøte om nettopp handler om å skifte ut Høyre/Frp-regjeringen.

Brodtkorb ble først ansatt som nærings- og finanspolitisk rådgiver i Høyre i 2001. Hun har vært nær medarbeider av Erna Solberg siden hun tok over som partileder i 2004, via valgnederlaget i 2005, samling i bånn og gjenreising og redefinering av Høyre som et parti opptatt av mennesker, ikke først og fremst av milliarder, og til valgseier og regjeringsmakt i 2013.

I boka «Bare en kvinne?» skriver Brodtkorb om kommunikasjonsstrategien som ble utformet rundt Solberg som partileder. Erna Solberg krevde å få møte mennesker. Hun ville ikke presentere politikk i en konferansesal på Continental, men ute blant folk.

«Da partiet våren 2009 lå rundt 10-11 prosent og mediene skrev om krisen, var det flere som mente at vi burde skifte strategi til igjen å bli et næringslivsparti, og kutte ut dette «myke snakket». Jeg jobbet da tett med Erna. Ledelsen var aldri i tvil om å holde på strategien, og det beundrer jeg dem for. Grunnen var at vi alle så at budskapene og politikken som var utformet, skapte et engasjement ikke bare med hodet, men med hjertet der ute», skriver hun.

Ernas gjenreisning av Høyre

Kommunikasjonsrådgiveren jobbet aktivt med å få fram den «beste Erna».

- Det er ene og alene Erna som har stått for gjenreisning av partiet. Når man er politiker, må man være seg selv. Det er Erna veldig tydelig på selv. Men det har vært utrolig morsomt å være med på å gjøre Høyre til et parti for folk flest, for Erna er folk flest. Det er mange som vil få innpass hos statsministeren eller hos folk rundt henne. Hun har et ekstremt viktig engasjement for alle som sliter, enten det er barnevernsbarn, rusmisbrukere eller kronisk syke. Som politiker er hun opptatt av at mennesker får det bedre. Så å være på reise og ute blant folk gir henne energi. Det er også slik hun ser og forstår hva som rører seg politisk, sier Brodtkorb.

TETT SAMARBEID: - Det er ene og alene Erna som har stått for gjenreisning av partiet, sier Julie Brodtkorb. Her sammen med Erna Solberg i 2011. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
TETT SAMARBEID: - Det er ene og alene Erna som har stått for gjenreisning av partiet, sier Julie Brodtkorb. Her sammen med Erna Solberg i 2011. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

Fra 2010 til 2016 var Brodtkorb, som i boka skriver om borgerlig feminisme, en markant kvinnepolitisk leder i Høyre. Da Høyre og Frp ble enige om å danne regjering etter valget i 2014, ble Brodtkorb hentet inn til «overgangsteamet». Hun var sentral i «screeningen» av mulige statsråder, ble statssekretær ved SMK og stabssjef da Vidar Helgesen gikk fra den jobben og ble klima- og miljøminister. Hun har hatt en nøkkelrolle i forhandler med Frp og støttepartiene KrF og Venstre, ikke minst under budsjettforhandlingene. Da Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande skulle smugles ut fra Stortinget til siste forsøk på enighet om statsbudsjettet på overtid i fjor høst, har Solberg selv fortalt Dagbladet at Brodtkorb også stod for logistikken.

Fryktet «en Eli Hagen»

Hun lånte en av «Drift ved SMK» sine biler og smuglet Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide ut av stortingsgarasjen til hemmelig sted.

- Ja jeg har aldri vært så redd for å krasje noen gang. Knut Arild mente det i så fall hadde blitt verre enn Eli Hagens kjøring ned trappa på slottet, sier Brodtkorb.

Brodtkorb har også vært med på de såkalte «5c-møtene«», der partilederne i de borgerlige partiene møtes for å diskutere politiske problemstillinger de står oppe i, i tillegg til regjeringens underutvalg.

«Hun synes det er leit at jeg slutter, men har respekt for verdivalget jeg tar» Julie Brodtkorb

- Det er en fantastisk hyggelig og god tone der selv når ting har vært tøft, er det eneste Brodtkorb vil si om det.

Har aldri fri

- Det har vært en 16 år lang reise med Høyre og Erna. Jeg har tenkt på dette en stund, og varslet Erna for en stund siden. Erna har alltid vært veldig opptatt av hvordan de som jobber rundt henne har det. Hun synes det er leit at jeg slutter, men har respekt for verdivalget jeg tar. Jeg er i hverdagen alenemor til tre, og hun har alltid vært veldig opptatt av mine barn. Etter budsjettforhandlingene i høst fikk barna et eget takkekort og oppmerksomhet fra Erna. Det sier mye om Erna som omtenksom sjef, sier Brodtkorb, og fortsetter:

NYGIFTE: Julie Brodtkorb (43) og kjæresten Thore Kristiansen (55) giftet seg i Nidarosdomen i Trondheim tidligere i år. Foto: Privat
NYGIFTE: Julie Brodtkorb (43) og kjæresten Thore Kristiansen (55) giftet seg i Nidarosdomen i Trondheim tidligere i år. Foto: Privat Vis mer

- Mer enn en helg har jeg vært på vei til kjæresten min i Lisboa, men har måttet ringe og si at «du, det har kommet opp noe her så jeg kommer ikke likevel. Det som skjer på SMK er også oftest hemmelig så han har ikke kunnet få vite hvorfor jeg ikke har kunnet reise heller». Han har ikke sagt noe, men det at vi ser hverandre sjelden, har selvfølgelig vært utfordrende, sier Brodtkorb.

Brodtkorb og kjæresten, Thore Kristiansen (55), giftet seg i april i år i ærverdige Nidarosdomen i Trondheim, og en rekke prominente gjester var til stede - deriblant statsminister Solberg og finansminister Siv Jensen.

Selv en med Brodtkorbs arbeidskapasitet sliter med å henge med statsministeren og hennes tempo.

- Jeg er utrolig heldig som har fått jobbet sammen med Erna i så mange år. Hun er i en egen divisjon. Men uten Sindre hadde det ikke gått, og jeg har ikke hatt en som Sindre ved min side, sier Brodtkorb.

- Når man styrer et land, kan man aldri legge fra seg mobiltelefonen, særlig ikke slik verden nå er. Jeg var med da terrortrusselen mot Norge kom i 2014, under kidnappingssaken i Syria og på Filippinene. I slike situasjoner klarer jeg ikke å stenge situasjonen ute når jeg legger meg, men har tenkt mye på den det gjaldt og familiene deres. Det har tatt nattesøvn. Som stabssjef ved SMK må du alltid ta telefonen, du har aldri helt fri. Man må ha energi i 24 timer i døgnet, året rundt, i en sånn jobb. Ingen som ikke har jobbet ved SMK kan forestille seg hvor mye jobb og hvor stort ansvar det er. Jeg har hatt drømmejobben, men alt til sin tid, sier Brodtkorb.

Vil savne Siv

Noe av det hun vil savne, er telefonsamtalene med finansminister Siv Jensen.

- Jeg kommer dog til å savne alle de gode samtalene på kveldstid med Siv. Det har vært et fantastisk privilegium å få bli kjent med Siv som leder og medmenneske. Hun er rett og slett et fantastisk menneske som jeg har blitt veldig glad i, sier Brodtkorb.