Gir seg før målstreken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Nok en gang viser Norge at vi er et foregangsland på området likestilling.» Sitatet er hentet fra talen til justiskomiteens leder, Anne Marit Bjørnflaten (A), under Odelstingets behandling av inkorporeringen av FNs kvinnekonvensjon i menneskerettsloven. Det er bare en drøy uke siden. 19. juni tok Stortinget sommerferie. Det ble gjort mens en av de mest prinsipielle sakene på likestillingsområdet, som var ferdig utredet, ble forbigått i all stillhet.

Saken er nå overført til neste Storting - som trer sammen i etterkant av høstens valg - og lider dermed en høyst usikker skjebne.

Saken gjelder to lovbestemmelser, som begge rommer en avveining mellom to sentrale menneskerettigheter. Diskrimineringsvern på den ene side. Religionsfrihet på den annen. Begge lovbestemmelser har vært gjenstand for store politiske diskusjoner i årenes løp. I likestillingsloven slås det fast at prinsippet om at kvinner og menn skal likebehandles gjelder på alle områder med unntak av «indre forhold i trossamfunn». I arbeidsmiljøloven er utgangspunktet at en arbeidsgiver ikke kan forskjellsbehandle en jobbsøker på grunn av vedkommendes seksuelle orientering. Dette gjelder imidlertid ikke fullt ut for trossamfunn, som kan forskjellsbehandle jobbsøkere på grunn av deres homofile samlivsform dersom dette kan begrunnes ut fra «stillingens karakter eller formålet for virksomheten».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer