Gir seg selv millionlønn: - Usmakelig

Stortinget gir i dag seg selv en lønnsøkning på 80 000 kroner, og bikker én million i årslønn. Lønna går opp 7,7 prosent, ifølge venstresida: «Nøkternt» og «moderat», sier Høyre, Frp og Sp. - Usmakelig, raser SV.

GODE TIDER: Representantene på Stortinget har nå over én million i årslønn, og tjener mer enn 95 prosent av befolkningen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
GODE TIDER: Representantene på Stortinget har nå over én million i årslønn, og tjener mer enn 95 prosent av befolkningen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stortinget vedtar i dag å gi seg selv millionlønn. Det er første gang representantene overgår million-taket.

En stortingsrepresentant skal framover tjene 1 064 318 kroner i året. Statsministeren skal få 1 869 761 kroner i året, mens statsrådene skal tjene 1 518 999 kroner, ifølge dagens vedtak.

Nå tjener de folkevalgte mer enn 95 prosent av Norges befolkning.

- Dette er så usmakelig, raser Andreas Sjalg Unneland (SV) fra talerstolen.

SV, Rødt og Ap, ønsker et kronetillegg framover, ikke en prosentmessig lønnsøkning. De ønsker også å redusere, eller fryse, lønna.

Sp fikk kjeft

Lønnsøkningen til de folkevalgte for 2022 er på 3,7 prosent, men øker minst 5,1 totalt.

Venstresida er uenig i beregningene, og mener den reelle lønnsveksten er på hele 7,7 prosent.

Det var Frp, Høyre, Sp som dannet flertall for lønnsøkningen. De tre partiene forsvarte også standpunktet sitt fra talerstolen. Senterpartiet viste til at det er naturlig for Stortinget å følge anbefalingen fra godtgjørelsesutvalget.

- Senterpartiet, som liker å være «nær folk», burde også like å være nær folks lønnsnivå. Men det vil de altså ikke, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes syrlig.

Det var i utgangspunktet tre forslag på bordet: Øke lønna, fryse lønna, eller redusere lønna. Flertallet valgte altså første løsning.

Dobbelt så mye

Godtgjørelsesutvalget har foreslått at representantenes godtgjørelse på Stortinget økes med omtrent 80 000 kroner.

Godtgjørelsen ble ikke økt i 2021 som følge av coronakrisa. Men det henter politikerne tilbake i årets lønnsoppgjør, noe flere partier reagerer på.

- Kan vi ikke vente med dette? Det var aldri vår intensjon at vi skulle ha kompensasjon for lønnsfrysen vi satt i 2020, sier Arbeiderpartiets Lene Vågslid.

Snittlønna i Norge i 2021 var 610 000 kroner, ifølge SSB.

Det betyr at de folkevalgte nå nærmer seg dobbelt så høy lønn som folk flest.

Venstresida tapte

Lønnsøkningen blir klubbet gjennom mot stemmene fra Rødt, SV og Arbeiderpartiet.

Rødts Bjørnar Moxnes stilte representantforslag om å redusere lønna, til 860 000 kroner, men vant altså ikke fram. SV foreslo å sette lønna til rundt 900 000 kroner. Også de tapte.

RASENDE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Pedersen / NTB
RASENDE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Selv med vårt forslag vil vi i denne salen ha ei veldig god inntekt. Jobben får er viktig, men det er mange som har viktige jobber. Vi ønsker ikke at stortingsrepresentantene skal tilhøre lønnstoppen i Norge, sa Ingrid Fiskå (SV) fra talerstolen.

- Denne saken handler om demokratiet vårt, med store forskjeller på levekår og inntekt blant folk, la hun til.

Arbeiderpartiet foreslo å fryse godtgjørelsene inntil videre. Stortingsrepresentantene tar tre måneder sommerferie om kort tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer