NY LEDER: Anniken Huitfeldt ble i helga valgt til ny leder av Akershus Ap etter Sverre Myrli. Huitfeldt gir seg nå, etter det Dagbladet erfarer, som leder av Aps kvinnenettverk. Men hun er kandidat til sentralstyret fra Akershus og vil dermed etter all sannsynlighet fortsette i sentralstyret. Foto:Morten Quist Hommersand
NY LEDER: Anniken Huitfeldt ble i helga valgt til ny leder av Akershus Ap etter Sverre Myrli. Huitfeldt gir seg nå, etter det Dagbladet erfarer, som leder av Aps kvinnenettverk. Men hun er kandidat til sentralstyret fra Akershus og vil dermed etter all sannsynlighet fortsette i sentralstyret. Foto:Morten Quist Hommersand Vis mer

Arbeiderpartiet

Gir seg som Aps «kvinneleder»

Anniken Huitfeldt gir seg etter 12 år som leder av Aps kvinnenettverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Anniken Huitfeldt skal etter det Dagbladet erfarer, ha gitt beskjed til valgkomiteen i Arbeiderpartiet at hun ikke vil ta nyvalg som leder av Aps kvinnenettverk.

Huitfeldt ble i helga valgt som ny fylkesleder i Akershus Ap etter Sverre Myrli, som har ledet fylkespartiet i 17 år. Huitfeldt er også innstilt til plass i sentralstyret fra sitt fylkeslag, og vil dermed altså fortsette i sentralstyret. Huitfeldt satt i sentralstyret som AUF-leder fra 1996 til 2000 og har sittet i dette mektige partiorganet siden 2002.

Lang erfaring

Huitfeldt har vært barne- og likestillingsminister, kulturminister og arbeidsminister. Hun har hatt fast plass som stortingsrepresentant fra Akershus siden 2005, og er i dag leder av utenriks- og forsvarskomiteen.

Hun har ledet Aps kvinnenettverk i 12 år. Nå er det altså duket for et skifte. Stortingsrepresentant Annette Trettebergstuen kan være aktuell, men det kan også andre stortingsrepresentanter eller kvinnenettverksledere rundt i landet.

- Mistenkeliggjort

Huitfeldt måtte tåle kraftig kritikk for uttalelser i forbindelse med metoo-kampanjen og varslersakene mot Trond Giske. At hun i et gruppemøte advarte mot at varsler kunne brukes i en maktkamp, ble brukt mot henne. Anonyme kilder anklaget henne for å tenke mer på Trond Giske enn til kvinnene som varslet om upassende oppførsel fra nestlederen.

Huitfeldt svarte i et intervju med Dagbladet at hun følte seg mistolket og mistenkeliggjort. Hun sa det var riktig og nødvendig at Giske trakk seg som nestleder.

Hun sa også at det var feil at hun tilhørte en spesiell «Giske-fløy».

- Vi har ikke snakket om fløyer etter at Jens Stoltenberg tok over. Plutselig blir det en beskrivelse i avisene, at man tilhører en fløy. Dette er en feilaktig framstilling, sa Huitfeldt i fjor vinter mens Giske-saken raste som verst.

- Alle menn i partiet vet hva jeg står for. Mitt utgangspunkt er at når du har et lederansvar, kan du ikke opptre som du vil, sa Huitfeldt.

Etter Giske-saken var hun med i utvalget som reviderte og la fram Aps nye retningslinjer og reaksjonsformer mot seksuell trakassering.

Nye koster

Som Dagbladet tidligere har skrevet, er fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik, fylkeslagets kandidat inn i sentralstyret, sammen med Ingvild Kjerkhol som sitter der fra før.

Valgkomiteen, som ledes av LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, må ta stilling til om partiet skal velge en nestleder etter Trond Giske, eller beholde ledelsen på tre, som i dag. Det er ventet at Harald Schjelderup, som ikke tar gjenvalg som byrådsleder i Bergen, går ut av sentralstyret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer