Gir sex-hjelp til sjenerte lærere

NOTODDEN (Dagbladet): Når lærerne vegrer seg for å undervise elevene i sex, stepper de inn. Med masse utstyr. De er reisende i sex-undervisning ved ungdomsskolene i Telemark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Undervisningsteamet på i alt ti studenter ved Høgskolen i Telemark utløser en del ekstrautgifter. Men de redder lærere, kanskje eldre og enslige, fra å stå sprutrøde framfor elevene når samliv og sex står på timeplanen.

- Noen lærere synes nok det er litt flaut å snakke om sånne ting. Da er det greit at de kan rette prøver i stedet.

Fleip og alvor

Sex og samliv er både fleip og alvor når ungdomsskoleelevene stiller spørsmål og får svar. Sex-lærerne krever at alle noterer skriftlige spørsmål for at ingen skal føle at de dummer seg ut. Alle må skrive noe.

Og på lappene kan det stå: Hva heter det du tisser med? Hvilken seksualstilling er den beste? Og hvordan onanerer man egentlig?
- Noen er seriøse. Andre tuller eller bare noterer en bokstav eller to, forteller Kjetil Jøssang.

Beklager, gutter, men det er ingen tvil om at jentene tar opp temaet mer seriøst enn dere.

- Jentene er mer modne. De kan være opptatt av menstruasjon, av seksuell lavalder og bruk av p-piller. Mange er opptatt av rettighetene de har til å få piller uten at foreldrene får greie på det.

- Og guttene?

- De skal gjerne tøffe seg litt. Vi har hørt uttrykk som at å bruke kondom er som å spise karamell med papiret på!

Godt mottatt

Sex-studentene føler at de blir tatt vel imot av både lærere og elever. I løpet av tre timer blir temaer som samliv, prevensjon, kjønnssykdommer og seksualitet berørt. Nøkkelord er hva, hvordan og hvorfor.

Når timen for spørsmål kommer, er elevene garantert full anonymitet, og deres faste lærer blir vist på gangen. Spørsmålslappene blir heller ikke liggende igjen på skolen om en klasseforstander skulle være fristet til å drive skrifttyding...

<B>REISENDE I SEX-UNDERVISNING:</B> Når lærerne ikke tør ta sex-undervisningen, trår studentene Marie Johansen, Kjetil Jøssang og Jorid Hustveit til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer