Gir slankepiller til femåringer

Svenske leger går nye veier i kampen mot den økende barnefedmen. Barn helt ned i femårsalderen får piller mot overvekten. Andre får snurpet igjen magesekken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske leger går ikke så drastisk til verks, men henvendelser fra foreldre med overvektige barn er 20-doblet på ett år.

På Huddinge sjukhus' senter for overvektige barn har ledelsen søkt det etiske rådet på sykehuset for å få lov til å bruke slankepillen Reductil på feite unger.

- Vi vil prøve medisinen på et femtitall barn, sier overlege Claude Marcus til Expressen.

Kraftig overvekt

Reductil, et nytt preparat, er godkjent av det svenske legemiddelverket 5. april i år.

- Den skal brukes på kraftig overvektige barn med genetisk betinget fedme eller fedme på grunn av psykiske lidelser. Helsa til disse barna utsettes for store farer om de ikke går ned i vekt snarlig, sier Claude Marcus.

- Denne forskningen er veldig viktig. Jeg ser ingen farer ved å gi barna denne medisinen. Et par tusen svenske barn er så overvektige at de trenger det, framholder Marcus, som i tillegg til Reductil-prosjektet også leder andre prosjekter i kampen mot barnefettet.

Snører magesekken

Med kirurgisk inngrep snører han igjen magesekken med en strikk for å gjøre den mindre. Dette gir folk en raskere følelse av metthet, og har vært en virkningsfull kirurgisk metode i mange år. At den tas i bruk på barn, er nytt i vår del av verden.

- Dette bør bare skje i helt ekstreme tilfeller når alle andre forsøk er brukt opp, sier avdelingsoverlege Gunnar Åbyholm ved barnesenteret på Ullevål sykehus.

Han er kritisk til å bruke inngrep og preparater, men erkjenner likevel at tiltak må settes i gang snarest for å slanke bort norsk barnefett. Norske barn blir feitere og feitere. I 1999 fikk avdelingen hans på Ullevål sykehus fem henvendelser fra foreldre som bekymret seg over sitt overvektige barn. I år 2000 var tallet 100.

SLANKEPILLER: Selv om norske barn blir feitere og feitere, vil ikke norske leger gå så langt som sine svenske kolleger. På Huddinge Sjukhus har de søkt om å få gi slankepiller til barn.Foto: SCANPIX