Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir Slottet skylda for ryktene

Det er Slottets skyld at ryktene florerer rundt Kronprins Haakon og Mette-Marit. De sier alltid 'ingen kommentar'. Det sier tysk presse til Dagbladet.no

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mette-Marit er svært populær i Tyskland, og pressen gikk mann av huse for å møte henne da hun skulle på besøk. Så kom den famøse episoden der paret ble solforbrent under et intervju med tysk tv. Mette-Marit måtte avlyse tysklandsturen og bli hjemme. Etter dét har populariteten hennes har bare steget.

Peter Viktor Kulig er sjefredaktør i de to kvinnebladene Woche der Frau og 7 Tage. Begge bladene skriver aktivt om kronprinsparets ekteskap og kjærlighetsliv. 7 Tage har stilt spørsmål ved om Mette-Marit ble grovt mishandlet som barn. I Woche der Fraus siste nummer heter det at 'En mirakelhelbreder er Mette-Marits siste redning'.

- Jeg har fått med meg uttalelsene fra Slottet, sier Kulig til Dagbladet.no. Redaktøren mener at Slottet selv må ta ansvar for at mange av ryktene oppstår.

- Det er alltid et stort problem å få informasjon fra det norske slottet. De sier 'Ingen kommentar', sier Kulig.

Truet med søksmål

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit blir stadig omtalt i tysk presse, og før helga gikk informasjonssjef Wenche Rasch ut mot den tyske pressen og truet med søksmål. Rasch ønsker å sette foten ned for skriverier om at Mette-Marit har abortert, at hun er gravid med tvillinger, at ekteskapet er over og at hun har et forhold til sjåføren. Historiene har sirkulert i tyske dameblader, sladreblader og hoffblader siden eventyrbryllupet for halvannet år siden.

Ingen av de tyske bladene har tatt kontakt med Slottet etter uttalelsene.

- Jeg har ikke fått noen henvendelser, sier Wenche Rasch.

Fører til spekulasjoner

- Da blir det mye spekulert, for eksempel når Mette-Marit treffer faren til Marius, sier Kulig og gjentar:

- De sier alltid 'Ingen kommentar'. Dette er den første gangen at informasjonssjefen tar kontakt. Med resten av kongehusene i Europa, for eksempel i Holland, går det an å snakke. I Monaco går det an å få informasjon, og der er det heller ikke så enkelt. Til og med det svenske kongehuset snakker med oss, sier han.

- Dere skriver at Mette-Marit dro til Brasil for å treffe en healer?

- Det er naturligvis spekulasjoner.

- Hvorfor skriver dere at det er tradisjon at medlemmene av kongefamilien samler seg på Slottet i Oslo i påska? De fleste nordmenn vet at dette ikke stemmer?

- Dette har vi fra korrespondenter og agentur i København. Hvis noe ikke stemmer, så er det beklagelig. Vi hadde ikke skrevet noe feil bevisst, sier den tyske bladredaktøren.

For to år siden skrev VG om at Slottets informasjonssjef Wenche Rasch hadde sagt 'ingen kommentar' til Dagbladet, VG og Aftenposten ved 42 anledninger i løpet av et drøyt halvår.

Leserne elsker Mette-Marit

- Norsk presse får heller ikke all informasjon fra Slottet, men spekulerer lite?

- I Tyskland har vi en underholdningspresse. Vi ønsker å fortelle om Mette-Marit, hun er svært populær. Bildene har vi jo! Men når vi praktisk talt ikke får informasjon, så spiller fantasien stor rolle. Da blir det spekulasjon.

- Men norske blader har det samme problemet, uten å spekulere så mye?

- Konkurransetrykket er annerledes her, derfor blir spekulasjonene ekstreme, sier Kulig. Han legger også vekt på at norsk presse er nærmere kongehuset, mens avstanden er mye større til Tyskland.

- Vi vil ikke ødelegge Mette-Marit, hun er veldig populær blant leserne og nyter stor sympati. Om vi skriver om hun er gravid eller om hun røyker, så er det ikke ondskapsfullt. Bildene fra Brasil viser stor lykke, sier han.

- Selger Mette-Marit bra?

- Ja, hun selger godt. De av prinsessene som selger godt nå, er Mette-Marit, Maxima i Holland og Madeleine i Sverige. Kronprinsesse Victoria selger ikke godt.

- Tøys, sier Slottet

Informasjonssjef Wenche Rasch er ikke imponert over uttalelsene fra den tyske redaktøren.

- Da vil jeg henvise til nettstedet vårt, der ligger all informasjon. De bruker aldri Slottet som kilde, sier hun og legger til:

- Jeg vil tilbakevise dette. Jeg har til gode å bli kontaktet av den delen av den kulørte pressen.

Rasch forteller at VG har omtalt "ingen kommentar"-uttalelsene én gang.

- De som ringer hit, får svar på det de spør om, sier hun.

Ikke redd for søksmål

Kulig frykter ikke søksmål fra det norske slottet.

- Nei, det gjør jeg ikke. Tenk etter: Da måtte jo kronprinsparet vitne i retten. Mette-Marit måtte fortelle at hun ikke er gravid og ikke har bedratt sin mann. Dét er jeg ikke redd for, sier han.

Caroline av Monaco og ektemannen er de eneste kongelige som har gått rettens vei for å stoppe skriverier om seg selv.

- De har tapt alle sakene om 'smertepenger', understreker Kulig.

- Vil dere endre noe etter at Slottet har gått ut med kritikk?

- Vi vil være forsiktigere. Jeg anser uttalelsene fra Rasch som en høflig anmodning.

Kulig lover å avkrefte innholdet i saker som har stått på trykk hvis Slottet ber om det:

- Hvis de skrev til oss og sa at noe var feil, så ville vi trykke det, helt sikkert! sier han, men legger til:

- Spekulasjonene om Mette-Marit er gravid, vil helt sikkert gå videre.

Deler av forside fra 7 Tage
<B>RYKTER:</B> Tyske ukeblader serverer sytematiske rykter og løgner om Haakon og Mette-Marit.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media