Gir Snowden asyl hvis han vil ha det

Venezuelas president Nicolás Maduro ber spionsiktede Edward Snowden bestemme seg for om han virkelig vil reise til det søramerikanske landet.

SPIONSIKTET: Den tidligere CIA-ansatte amerikaneren Edward Snowden er siktet for spionasje etter å ha avslørt det omfattende overvåkingsprogrammet til National Security Agency. Han sitter nå på flyplassen i Moskva og har søkt asyl i mer enn 20 land. Foto: REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian/Handout via Reuters
SPIONSIKTET: Den tidligere CIA-ansatte amerikaneren Edward Snowden er siktet for spionasje etter å ha avslørt det omfattende overvåkingsprogrammet til National Security Agency. Han sitter nå på flyplassen i Moskva og har søkt asyl i mer enn 20 land. Foto: REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian/Handout via ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av helga tilbød både Venezuela, Nicaragua og Bolivia varsleren asyl.

- Vi har fått asylsøknaden. Han er nødt til å bestemme seg for når han flyr, hvis han har lyst til å fly hit til slutt, sier Maduro til journalister i presidentpalasset i den venezuelanske hovedstaden mandag.

Snowden har tilbrakt over to uker i transittområdet på flyplassen i Moskva i påvente av at et av de 27 landene han har bedt om asyl i skal gi ham beskyttelse.

- Vi fortalte denne unge mannen «kom hit, du blir forfulgt av imperiet», sa Maduro og refererte til 30-åringens hjemland USA.

På spørsmål om han har snakket med Snowden, svarte Maduro imidlertid «nei, ikke ennå, men jeg vil gjerne».

Selv om han nå har fått tilbud om beskyttelse, er det imidlertid høyt usikkert om det praktisk er mulig for Snowden å forlate Moskva ettersom han blant annet mangler gyldige reisepapirer.

Nicaragua valgte søndag å offentliggjøre detaljer fra asylsøknaden Snowden sendte landets myndigheter. Her kommer det fram at han er redd for å ikke få en rettferdig rettssak, og at en eventuell rettssak trolig vil ende med livstid i fengsel eller dødsstraff i USA.

(NTB)