Gir stjerneforfatter fritak

Stavanger-politikerne var enige. Av jobbmessige årsaker blir forfatter og musiker Tore Renberg unntatt fra sitt verv i kommunestyret.

FOLKEVALGT: Forfatter og Ap-politiker Tore Renberg ble valgt inn i Stavanger kommunestyre i 2019. Nå blir han fritatt fra vervet. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
FOLKEVALGT: Forfatter og Ap-politiker Tore Renberg ble valgt inn i Stavanger kommunestyre i 2019. Nå blir han fritatt fra vervet. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ble det klart at Tore Renberg får fritak fra sitt verv i Stavanger kommunestyre i ett år. Dette ble vedtatt på kommunestyremøtet 20. juni.

Renberg begrunnet søknaden om fritak med at arbeidet som forfatter ikke er forenlig med pliktene som folkevalgt.

Saken ble først omtalt av Stavanger Aftenblad.

Flertall for fritak

Ifølge kommunelovens §7-9 kan fritak fra verv som folkevalgt kun gis dersom det vil være til «vesentlig ulempe for den folkevalgte dersom vedkommende ikke innvilges fritak».

- Under behandlingen av saken i kommunestyret var det kun én som stemte imot, forteller Dag Mossige. Han er fungerende Arbeiderparti-ordfører i Stavanger kommune.

Renberg tilhører forøvrig samme parti.

- Da vi vedtok dette, var det et overveldende flertall om at det var gyldig grunn til fritak, sier Mossige til Dagbladet.

Han trekker fram at Renbergs yrke som forfatter og musiker innebærer mye reisevirksomhet, og at dette er krevende å kombinere med arbeidet som folkevalgt.

- Er reglene da annerledes for kjendiser?

- Nei, det var kun jobbmessige årsaker som lå til grunn, oppklarer Dag Mossige.

I en e-post til Dagbladet kommer det fram at Tore Renberg ikke ønsker å kommentere saken videre.

Kjendiser ut av kommunestyret

Renberg er kanskje best kjent for å ha skrevet romanserien om Jarle Klepp, som begynner med «Mannen som elsket Yngve».

Det var under kommunevalget i 2019 at Renberg ble valgt inn som en av representantene for Arbeiderpartiet (Ap) i Stavanger.

Samme år ble skuespiller Kristoffer Joner gjenvalgt for sin andre periode i kommunestyret for Ap. Også Joner fikk fritak for sitt verv under møtet mandag. Dette skyldes helsemessige årsaker.

Kjendisfaktoren i kommunestyresalen går dermed betydelig ned.

Stavanger er ikke alene om å skulle ha kjendiser i kommunestyret. I Oslo har Miljøpartiet De Grønne (MDG) hatt flere kjente fjes på sine kandidatlister i kommunevalg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer