Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona og karantene:

Gir svar på «karantenegåte»

Myndighetene råder oss til å holde minst én meters avstand. Hvorfor regnes det da som nærkontakt ved to meters radius?

MYKNER OPP: Sakte med sikkert åpner Norge mer opp, men smittevernrådene gjelder like mye fortsatt, forteller Espen Nakstad fra Helsedirektoratet. Video: Hjort-Larsen/Braseth. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En nærkontakt regnes som en person som har hatt mindre enn to meters avstand, i mer enn 15 minutter sammenhengende, med en person som er bekreftet syk med coronaviruset.

- Det er fordi det er praktisk vanskelig i enhver sammenheng å ha to meters avstand og mer enn det, sier fungerende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

CORONAVIRUSET: 7. mai ble en rekke nye bestemmelser lagt fram for det norske folk. Dette er de nye karantenereglene! Video: Regjeringen Vis mer

Han forklarer at det for eksempel ville blitt vanskelig å reise med både fly og annen offentlig transport, dersom man skulle holdt en avstand på over to meter.

- Samtidig er det sånn at du ganske ofte er mye kortere tid i en avstand på under to meter, kanskje bare noen sekunder eller minutter, enn det du ellers er. Men det er klart at smitterisikoen, ved å for eksempel sitte ved siden av noen på jobben som hoster og harker, den er like stor uansett hvilke regler vi har.

Norske myndigheter baserer definisjonen av nærkontakt på internasjonale regler for smittesporing.

- Og da er det sånn, at om du har vært nærmere enn to meter fra en person som er syk, og i mer enn 15 minutter, da blir man definert som nærkontakt, og må i karantene, dersom den personen tester positivt.

Dette defineres som nærkontakter:

  • Bor sammen med en person som er bekreftet eller sannsynligvis syk
  • Tilsvarende nær kontakt som i en husstand, med for eksempel en kjæreste som har fått påvist smitte
  • Pleie av en pasient med bekreftet smitte, uten bruk av anbefalt beskyttelsesutstyr
  • Innendørs: mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter sammenhengene
  • Ute: mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter sammenhengende, ansikt til ansikt, med en person som er bekreftet syk
  • Direkte fysisk kontakt med en smittet person, ved for eksempel håndhilsing
  • Vært i direkte kontakt med sekreter, som for eksempel at du har blitt hostet på

Er du definert som nærkontakt, skal du som hovedregel i hjemmekarantene i ti dager. En nærkontakter er i utgangspunktet friske, men har vært i en situasjon der de kan ha blitt smittet.

Tidligere var rådene fra myndighetene å holde en avstand på to meter, men etter at epidemien kom under kontroll her til lands ble rådene endret i slutten av april.

- Nå endrer vi rådet om avstand fra to meter til minst én meter, men gjerne mer hvis det er mulig. Både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet mener at en meter er tilstrekkelig for å redusere smitterisikoen vesentlig. Samtidig er det svært viktig at vi fortsetter å følge de generelle smittevernrådene, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!