Gir Sverige æren for færre asylankomster

Flere her til lands vil ta æren for at det nå kommer færre asylsøkere til Norge. Men UDI peker på den svenske grensekontrollen.

KONTROLL MOT KONTINENTET: Svensk politi i ferd med å utføre grensekontroll på passasjerer som har reist med toget over ôresund fra Danmark 12. november. Den dagen innførte Sverige grensekontroll. Antall nye asylsøkere som kommer til Sverige er redusert fra 1500 til 900 pr. døgn etter at kontrollen ble innført. Foto: HILLERGREN ANDREAS  / Aftonbladet / IBL Bildbyrå
KONTROLL MOT KONTINENTET: Svensk politi i ferd med å utføre grensekontroll på passasjerer som har reist med toget over ôresund fra Danmark 12. november. Den dagen innførte Sverige grensekontroll. Antall nye asylsøkere som kommer til Sverige er redusert fra 1500 til 900 pr. døgn etter at kontrollen ble innført. Foto: HILLERGREN ANDREAS / Aftonbladet / IBL BildbyråVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2108 peroner søkte asyl i uke 47, som var forrige uke, viser oppdaterte tall fra UDI. Det er 400 færre enn uka før.

Uke 45 søkte 2452 mennesker asyl i Norge, mens i uke 46, som var en rekorduke, søkte 2502 personer asyl.

Nedgangen ønskes velkommen langs hele det politiske spekteret. 2000 ankomne asylsøkere i uka gir en årlig asyltilstrømning på over 100.000 mennesker, et nivå som fører til store utfordringer for dagens asylsystem.

Asylnedgangen kommer etter at Norge har innført en rekke innstramninger i asylpolitikken. I går ville Per Sandberg høste æren for at asylankomstene nå går nedover:

- På samme måte som «invitasjonen» fra en rekke politiske partier og politikere har økt tilstrømmingen, vil debatten og varslede tiltak om innstramminger dempe tilstrømningen. Slike debatter går som ild i tørt gress, sa Sandberg til Nettavisen i går.

Men på spørsmål fra Dagbladet, velger UDI å peke på en annen forklaring på at antallet asylankomster nå er på vei ned.

- Nedgangen skyldes delvis at det kommer færre over Storskog. Resten av nedgangen antas å være et resultat av den midlertidige grensekontrollen i Sverige, sier UDI-direktør Frode Forfang.

Umiddelbar effekt Han er usikker på om den nedadgående trenden vil vedvare:

- Det kommer fortsatt mange asylsøkere inn i Europa. Blant annet derfor er det for tidlig å si om dette en ny trend som vil vedvare, sier Forfang.

Sverige innførte midlertidig grensekontroll 12. november. Antall nye asylsøkere som kommer til Sverige er redusert fra 1500 til 900 pr. døgn etter at regjeringen innførte grensekontroll.

Ifølge Schengen-reglene er det mulig for et medlemsland å benytte grensekontroll i opptil 30 dager.

Kamuflert nedgang Forrige ukes nedgang i asylankomster, var på 400 personer, ifølge statistikken. Men i virkeligheten er nedgangen større, sier UDI.

- Statistikken viser en nedgang på 400 personer, om lag 16 prosent. Den reelle nedgangen er en god del større enn dette. Tidligere i november var det et etterslep i registreringene på over 1000, slik at det en periode ble registrert færre enn antallet asylsøkere som faktisk kom. Siste halvannen uke er dette etterslepet hentet inn igjen, skriver UDI i en epost til Dagbladet.

Fortsatt kapasitetsmangel I tillegget til statsbudsjettet om flyktninger heter det at Politiets utlendingsenhet (PU) og UDI anser at det mest sannsynlig kommer mellom 30.000 og 50.000 asylsøkere til Norge neste år. Men verken PU eller UDI kan utelukke at det kommer mellom 60.000 og 80.000 asylsøkere.
 
UDI sa i forrige uke at Norge må planlegge for etablering av 100.000 mottaksplasser i 2016.

Selv om antallet asylankomster skulle bli halvert fra dagens nivå, mener UDI at Norge vil trenge 40-50.000 nye asylplasser.

HARDT PRESSET: Statsminister Erna Solberg besøkte UDI og direktør Frode Forfang 10. november, en periode da direktoratet var hardt presset. En drøy uke senere var asylforliket klart. 
Foto. NINA HANSEN / DAGBLADET
HARDT PRESSET: Statsminister Erna Solberg besøkte UDI og direktør Frode Forfang 10. november, en periode da direktoratet var hardt presset. En drøy uke senere var asylforliket klart. Foto. NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer