TILSYN: Konkurransetilsynet og direktør Lars Sørgard ilegger Telenor et rekordgebyr.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TILSYN: Konkurransetilsynet og direktør Lars Sørgard ilegger Telenor et rekordgebyr. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Gir Telenor 788 millioner i gebyr: - Alvorlig brudd på konkurranseloven

Telenor er uenig i Konkurransetilsynets gebyr.

Konkurransetilsynet har i et vedtak besluttet å ilegge Telenor overtredelsesgebyr på 788 millioner kroner som følge av undersøkelser som startet 4. desember 2012.

Dette er det høyeste gebyret gitt av Konkurransetilsynet noensinne.

- Vi har funnet det bevist at Telenor har misbrukt sin dominerende stilling. De hindret andre å utbygge et tredje mobilnett i Norge, sa konkurransediretkør Lars Sørgard på en pressekonferanse torsdag formiddag, og fortsatt:

- De har ikke lov til å hindre etablering av nye konkurrenter. Dette er alvorlig brudd på konkurranseloven. Vi har funnet det bevist at de har misbrukt sin stilling fra 2010 til 2014.

- Hindret andre aktører

Sørgard mener Telenor bevisst hindret andre aktører å bygge ut et tredje mobilnett, og forteller at det har vært forsøk av Network Norway etter 2010.

Prosjektleder Magnus Friis Reitan forteller at de mener Telenor endret strukturen i avtalen med Network Norway for å gjøre det mindre lønnsomt for Network Norway å bygge ut det tredje mobilnettet.

Gjermund Nese forteller at de har bevisene fra razziaen de hadde på Telenors lokaler på Fornebu i 2012.

- Vi gjorde omfattende databeslag, og det har blitt gjort en rekke forklaringen i saken. Vi har funnet beviser for at Telenors intensjoner bak endringen av tilgangsavtalen med Network Norway, sier Nese.

Han sier at Telenors arbeid med å hindre et tredje mobilnettverk, har gitt dyrere og dårligere tjenester.

- Uenig

I en pressemelding skriver Telenor:

- Slik vi forstår saken, mener Konkurransetilsynet at Telenor tilbød Network Norway for gunstige vilkår for bruken av Telenors nett, og at dette kunne begrense Network Norways utbygging av eget mobilnett.

− Vi har samarbeidet godt med Konkurransetilsynet og tilrettelagt for deres arbeid hele veien. Vi er uenige i at vi har brutt konkurranseloven, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.

Lars Sørgard sier til Dagbladet at han ikke er overrasket over Telenors kommentar om at de er uenig.

- De har kommet med motargumenter hele veien, så dette er ikke overraskende, sier Sørgard.

- Komplisert sak

Telenor kan klage på gebyret innen et halvt år. Gjør de det, avsluttes saken først om et år.

Konkurransetilsynet har jobbet med saken siden deres første beslag desember 2012. Sørgard ønsker ikke å si hvordan saken startet, men sier at man starter saker ut fra et tips, om det kom inn en klage eller på Konkurransetilsynets eget initiativ.

- Dette er en komplisert sak som omhandler misbruk og dominans. Vi ser internasjonalt at det tar lang tid, og i flere tilfeller lenger tid. Vi begynte med å ta beslag desember 2012, så har vi brukt tid på å åpne beslagene, gå gjennom dem, analysere markedet og varsle Telenor. Vi har også brukt tid på å se på svarene til Telenor, gjennom svarene og tilslutt konkludert, sier Sørgard.

Telenor er ilagt et gebyr på 788 millioner kroner. Sørgard forklarer at de vurderer størrelsen på gebyret ut fra sakens alvorlighet og omsetningen til markedet, og forteller at mobilnettet gjelder oss alle.

Gigantbot

Ifølge DN varslet Konkurransetilsynet i 2016 et gebyr på 900 millioner kroner fordi de mente Telenor hindret etableringen av et tredje mobilnettverk.

I november samme år ga tilsynet varsel om et foreløpig vedtak om en bot på 906 millioner kroner for misbruk sin dominerende stilling i mobilmarkedet.

Telenor skriver at «saken gjelder et historisk forhold».

- Konkurransetilsynets påstand er at Telenor gjennom prismodellen i en grossistavtale har begrenset konkurransen i det norske mobilmarkedet i perioden 2010-2014, skriver Telenor i en pressemelding torsdag morgen - og videre:

- Konkurransetilsynet mener at Telenor har brutt regelen som forbyr misbruk av dominerende stilling. For dette har Konkurransetilsynet ilagt Telenor et gebyr på 788 millioner kroner, i tråd med varselet.

- I november 2016 varslet Konkurransetilsynet at de også mente Telenor hadde brutt konkurranseloven ved å avtale eneleveransevilkår i fire grossistavtaler. Konkurransetilsynet har etter varselet endret syn og lagt bort denne delen av saken uten å finne brudd på reglene.

Varslet i går

Konkurransetilsynet varslet allerede i går kveld at de ville gå ut med beslutning i en etterforskningssak torsdag morgen. Det ble da sagt at saken ifølge kommunikasjonsdirektøren er av stor offentlig interesse.

Konkurransetilsynets hovedoppgave er å sørge for at konkurranseloven følges.