Gir ungdom tusenlapp til skolebøker

Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland vil gi alle elever i den videregående skolen 1000 kroner i året. Pengene skal brukes på skolebøker. Høyre er ikke negativ til Jaglands forslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

To måneder før årets valg forsøker Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland å sanke stemmer hos ungdommer ved å dele ut penger.

På AUF sin sommerleir på Utøya i dag sa Jagland i sin tale at alle elever i den videregående skolen hvert år skal få 1000 kroner i stipend. Pengene skal brukes på skolebøker.

I tillegg gjentok han et gammelt forslag om å opprette en utlånsordning som gjør at skolebøker sirkulerer gratis mellom elevene slik at de slipper å kjøpe dem.

Jagland understreket at forslaget var en stor investering, men han var trygg på at den ville lønne seg og at det ville være en god fordelingspolitikk for samfunnet.

Positive

Høyre, som fronter skolepolitikk som en av sine viktigste valgkampsaker, er ikke negative til Jaglands 1000-kroner forslag.

- Vi vil ikke avvise dette umiddelbart for vi er innstilt på å bruke mer ressurser på skolen. Men vi vil prioritere videreutdanningen og opplæringen av lærerne før eventuelt et skolebok-stipend, sier partiets skolepolitiske talsmann Petter Løvik.

Når det gjelder pengestøtte til skolebøker mener Løvik det er viktig å se hele studiefinansieringen samlet, og ikke på enkelttiltak.

- Forslaget om å opprette en utlånsordning for skolebøker har vært diskutert i Stortinget tidligere, men forslaget ble aldri gjennomført på grunn av det kom i konflikt med opphavsrettighetene til forfattere og forlag, sier Løvik.

Utdanningskomiteen på Stortinget har samlet signalisert at bokbransjen i Norge selv må gjøre hva den kan for å redusere kostnadene på skolebøkene.

- Et av tiltakene kan være å lage bæker i paperbackutgaver og med færre illustrasjoner, sier Løvik.

GIR BORT TUSENLAPPER:</B> AUF-lederen er glad for at Jagland vil støtte skoleelever økonomisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer