Gir ut bok av Breiviks far

Får tittelen «Min skyld?».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arve Juritzen presenterer i formiddag høstens nyheter fra Juritzen forlagene.

Her bekrefter Juritzen at de at Anders Behring Breiviks far Jens Breivik gir ut bok på forlaget i løpet av høsten.

Forlaget bekrefter nå at de skal gi ut boka, som får tittelen «Min skyld?». D

«Jeg føler skyld. Og jeg føler ansvar. Hva om jeg hadde vært en bedre far? Ville Anders gjort det han gjorde da?» skriver Jens Breivik i boka, ifølge forlegger Arve Juritzen.

 - Dette er på en måte kjernen i boka. Vi har jo, tror vi, blitt kjent med Jens Breivik gjennom rettssakene, gjennom omtale i media og gjennom andre bøker. Han har blitt framstilt veldig negativt. Han har blitt framstilt som en som ikke gjorde jobben sin som far. Han har blitt framstilt som en dårlig ektemann, og han har aldri tatt til motmæle før nå. Nå kommer hans historie, sier Juritzen på en pressekonferanse i dag.

- Selvkritisk Jens Breivik har tidligere reagert kraftig på hvordan han er blitt framstilt i bøker som er utgitt om Anders Behring Breiviks oppvekst, blant annet Marit Christensens bok «Moren».

Ifølge Juritzen skal ikke boka likevel ikke være et oppgjør med det som er sagt og skrevet om Jens Breivik.

- Det er ingen oppvaskbok, men  en svært selvkritisk og ærlig fortelling om hans rolle i oppveksten til Anders Behring Breivik. Det er hans eget oppgjør med sin innsats som far. Jeg er meget imponert over hvordan han stiller seg selv til vegs og ransaker sitt eget liv, sier Juritzen.

Han bekrefter at det har vært kontakt mellom Jens Breivik og sønnen Anders Behring Breivik så sent som i år. Dette blir en del av boka.

Selve boka er skrevet i samarbeid med en profesjonell forfatter. Hvem dette er, holder forlaget fortsatt hemmelig fordi boka ikke er helt ferdig. Forlaget ønsker å gi forfatteren arbeidsro.

Ble refusert Jens Breivik fortalte i august 2012 at han skrev på en bok. Flere forlag uttrykte da interesse for boka, blant annet Gyldendal, som kort tid etter mottok et manus fra Breivik. Gyldendal endte med å refusere manuset. Også Juritzen har sett manuset, og understreker at det ikke er den samme boka.

- Det manuset var ikke noe vi ville trykke. Men vi møtte Breivik og så at han hadde en viktig historie å fortelle. Dette er et helt annet manus, og han har fått hjelp av en profesjonell forfatter, sier Juritzen.

- Vi har selvfølgelig fått med oss debatten og kritikken etter Marit Christens boks «Moren», og har jobbe veldig grundig med etikk, moral og jus når vi har redigert «Min skyld?, sier han videre.

Jens Breivik var ikke selv tilstede på pressekonferansen i formiddag.

I en pressemelding om boka skriver Juritzen følgende:

«Mye har blitt antydet om en spesiell oppvekst for Andres Behring Breivik. For første gang får vi høre Jens Breivik sin egen fortelling og historien gjøres aktuell med fornyet kontakt mellom far og sønn. Kan en far lastes for sin sønns ugjerninger?»


GIR UT BREIVIKS FAR:  Jens Breivik, far til massedrapsdømte Anders Behring Breivik, gir ut bok på Juritzen forlag i høst. Foto NINA HANSEN
GIR UT BREIVIKS FAR: Jens Breivik, far til massedrapsdømte Anders Behring Breivik, gir ut bok på Juritzen forlag i høst. Foto NINA HANSEN Vis mer