Gir utlendinger avslag eller opphold: Store forskjeller hos UNE

For første gang kan Dagbladet fortelle hvilke nemndledere som gir flest og færrest asylsøkere opphold.

HER AVGJØRES DET: UNEs lokaler i Oslo City. Foto: Tomm W. Christiansen
HER AVGJØRES DET: UNEs lokaler i Oslo City. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De 29 nemndlederne i Utlendingsnemnda (UNE) avgjør årlig skjebnen til ca 10 000 personer. Får de bli eller skal de kastes ut av Norge?

Spiller det noen rolle for de som risikerer å sendes ut hvilken nemndleder de får?

- Nei, i utgangspunktet ikke, sier Ketil Larsen, assisterende direktør i UNE.

- Alle nemndlederne ivaretar rettssikkerheten, og alle er lojale mot regelverket. Men noen regler åpner for skjønn og avveininger, og da kan det naturligvis forekomme at nemndledere vurderer enkelte forhold ulikt, sier Larsen.

Forskjell på 20 prosentpoeng

UNEs egen statisikk tyder på at lista kan ligge ulikt hos de ulike nemndlederne.

Dagbladet har fått tilgang til den samlede statistikken over sakene nemndlederne har behandlet de siste fem årene.

Statistikken viser en forskjell på 20 prosentpoeng mellom den strengeste og den mest liberale nemndlederen:

* Nemndleder Johan Berg avslår i snitt 91 prosent av sine saker.

* Nemndleder Harald Karlsnes avslår i snitt 71 prosent.

* I snitt avslår nemndlederne 85 prosent av sakene.

ASSISTERENDE DIREKTØR: Ketil Larsen. Foto: UNE
ASSISTERENDE DIREKTØR: Ketil Larsen. Foto: UNE Vis mer

Ingen av de to nemndlederne vil være med på at de er verken særlig strenge eller liberale (se sidesak). UNEs assisterende direktør Ketil Larsen mener forskjellene skyldes tilfeldigheter, og sier at ingen av nemndlederne har noen agenda om å få sendt ut flest mulig eller la flest mulig bli.

- Hvordan vet dere det?

- Det er det klare inntrykket når vi ettergår praksis, snakker med folk og hører folk delta i diskusjoner. Vi har jo en åpenhet her, sier Ketil Larsen til Dagbladet.

Han sier at det dreier seg om diskusjoner i både formelle og uformelle fora.

- Vår opplevelse er at alle nemndlederne har en profesjonell tilnærming. De skal være gode skuespillere for å gå rundt med holdninger som de holder skjult for de andre.

MÅ VENTE: Asylsøkerne ved Hemsedal statlige mottak vil etter hvert få svaret fra Utlendingsnemnda - opphold eller avslag på sin søknad. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MÅ VENTE: Asylsøkerne ved Hemsedal statlige mottak vil etter hvert få svaret fra Utlendingsnemnda - opphold eller avslag på sin søknad. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hvor store forskjeller må til for at dere skal reagere?

- Det er umulig å svare på, siden forskjellene i omgjøringsprosent ikke sier så mye. Vi må gå bak tallene og se på om like saker behandles likt. Om vi oppdager at nemndlederne vurderer regler eller landinformasjon ulikt, vil vi iverksette tiltak for likebehandling.

Han sier en forklaring på at Johan Berg framstår som mest restriktiv, er at han har et stort antall saker (2390 i perioden 2011-2015, gjennomsnittet et 1452).

- Han har mange kurante, enkle saker, som gir en høy prosent med avslag, sier Larsen.

- Tilsvarende har de med lav avslagsprosent, også har forholdsvis lavt antall saker.

Larsen konstaterer at Harald Karlsnes, som har den lavveste avslagsprosenten, skiller seg mer ut fra gjennomsnittet enn Johan Berg som har høyest avslagsprosent. UNE mener det er bedre at det er avvik i den retningen.

Kjenner seg ikke igjen

De to nemndlederne som er på topp og bunn av statistikken over kjenner seg ikke igjen som den henholdsvis mest liberale og mest konservative nemndlederen.

- Jeg kjenner meg overhode ikke igjen i noen rolle som mer liberal enn kollegene mine. Jeg behandler de sakene jeg får tildelt, med samme tilnærming til oppgaven som alle andre nemndledere, og sakene våre er forberedt av det samme sekretariatet. Hvis tallene viser at jeg har tatt flere klager til følge enn andre, må hovedforklaringen være tilfeldigheter rundt hvilke saker jeg har fått tildelt, sier nemndleder Harald Karlsnes.

- Dette er tall og ikke noen innholdsanalyse. Det er mellom nemndlederne ofte uformelle diskusjoner om vurdering av enkeltsaker, og jeg deltar også i andre faglige diskusjoner og likebehandlingstiltak. Jeg kommer ikke på en eneste sakstype eller portefølje hvor jeg da opplever meg selv som særlig streng sett opp mot hva jeg hører fra andre nemndledere. Selvsagt kan vi vurdere enkelte problemstillinger forskjellig, men dette er nyanser innenfor ulike skjønnsrom der det ikke er gitt klare politisk fasitsvar for hvilke avgjørelser man vil ha, sier nemndleder Johan Berg.

- I saker om beskyttelse er det bedre å gi en tillatelse for mye enn det motsatte, sier Larsen.

Dagbladet har skrevet flere saker om den profilerte innvandringsmotstanderen Vidar Kleppe som er nemndmedlem i UNE.

- Vil en person med Vidar Kleppes holdninger til innvandring kunne blitt nemndleder?

- Formelt kan han det, det er ikke satt en lovmessig begrensning på dette. Men jeg håper jo at de som søker jobb her ikke gjør det ut fra en politisk agenda, sier Larsen, som selv er medlem av Venstre.

- Hvis man lå på en innvandringspolitisk ytterfløy og lot dette drive seg i jobben, tror jeg neppe man ville trives godt i UNE, sier Larsen.

UNE har flere ganger opplevd at nemndlederne har vurdert like problemstillinger i saker ulikt, og da har de tatt tak i det blant annet ved såkalte stornemndmøter. De har også jevnlige faglige møter for å drøfte likebehandling, de lager egne fag- og praksisnotater og interne retningslinjer.

Alle sakene forberedes av UNEs sekreteriat. UNE mener de oppfyller likhetskravet bedre enn domstolene.

- Domstolene har ikke noe sekretariat, ser kun en sak om gangen, og de enkelte dommerne har langt færre utlendingssaker enn nemndlederne i UNE. Derfor mener vi at utfallet noen ganger er mer tilfeldig der, og vi ser at mange avgjørelser i tingretten får et annet utfall i lagmannsretten, sier Larsen.

UNE har ikke sett på de statistiske forskjellene mellom nemndlederne tidligere, men assisterende direktør Ketil Larsen sier de nå vil vurdere å inkludere det i likebehandlingsarbeidet.

Gir utlendinger avslag eller opphold: Store forskjeller hos UNE

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer