Gir Valla ære for et samlet Ap

Trond Giske roser Gerd-Liv Valla når han for første gang kommenterer situasjonen etter LO-lederens fall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uker før landsmøtet i Arbeiderpartiet begynner, beskriver Giske den tidligere LO-lederen som en historisk viktig fødselshjelper for den rødgrønne regjeringen.

-  Jeg mener at Gerd-Liv først og fremst var viktig i utarbeidelsen av den rødgrønne regjeringen. Det var en historisk rolle hun hadde den gang, sier Giske.

Dermed gir han også Valla en viktig del av æren for at partiet nå står så samlet, godt forankret på venstresida.

-  Vi er et mer samlet parti enn vi har vært noen gang, i alle fall i løpet av de 25 åra jeg har vært med, sier Giske.

-  Fløykampen over

Selv har han skjerpet sin politiske profil på venstresida i Arbeiderpartiet. Giske er EU-motstander, motstander av forurensende gasskraftverk og privatisering av offentlig sektor. Han er blitt omtalt som partiets røde kronprins, med solid støtte fra fagbevegelsen. I ryggen har han hatt en sterk Gerd-Liv Valla.

Nå sier han at LOs mobilisering etter valgnederlaget i 2001 var helt nødvendig for å få til en samling på venstresida. -  Det var i hvert fall sånn at mange oppfattet i 2001 at vi sto for langt til høyre. I 2005 var vi mye tydeligere. Det har vært av stor betydning, sier Giske.

-  Nå er de store stridsspørsmålene parkert, gjennom Soria Moria-erklæringen. Den interne maktkampen er langt på vei et tilbakelagt kapittel, mener Giske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gir Valla ære for et samlet Ap

-  Det har skjedd litt det samme nå som under debatten om sikkerhetspolitikken som splittet partiet tidlig på 1980-tallet, sier Giske.

Fløykampen i partiet var beinhard i kjølvannet av NATOs dobbeltvedtak i 1979, og utplassering av mellomdistanseraketter i Europa.

I mars i år førte Yssen-saken førte til Vallas avgang, og har flere på venstresida uttrykt bekymring for hvem som skal ta over som ankerfeste på venstresida, spesielt i Arbeiderpartiets sentralstyre.

-  Venstresida er viktig

-  Hva har venstresida mistet etter Vallas fall?-  Jeg tror vi står samlet etter at vi fant gode løsninger i 2005. Det vil vi bygge videre på, uavhengig av hvem som er LO-leder. Det hadde jo fremdeles vært behov for hennes politiske innsikt, men jeg tror ikke at vi vil få en høyredreining i Arbeiderpartiet selv om Gerd-Liv er gått av, sier Giske.

Han tror imidlertid det fortsatt er behov for en slagkraftig venstreside i Ap, selv om SV og Senterpartiet er mer profilert i motstanden mot gasskraft og EU.

-  Vi er et parti som har ambisjoner om en oppslutning langt opp på 30-tallet. Da har vi jo et behov for folk som står på venstresida for å få fram bredden, sier Giske.På landsmøtet regner han stat-kirke-saken som en av de få stridssakene. Også der tror han partiet vil samle seg - om å beholde statskirka, men å fjerne den grunnlovsfestede statsreligionen. Men kompromissvedtaket er blitt kraftig kritisert, blant annet fra partikollega og stortingspresident Thorbjørn Jagland. Han krever fullt skille.

Grunnlovsendring

-  Det er nok en del folk som deler Jaglands ståsted. Men alt tyder på at det ikke blir flertall for fullt skille på landsmøtet. Jeg har inntrykk av at det kompromisset fra sentralstyret står seg godt, og kan samle støtte bredt, sier Giske.

Jagland frykter kompromissvedtaket vil utsette en mulighet til å få på plass to tredels flertall på Stortinget for å endre grunnloven. Det tror ikke Giske vil skje. -  Det vi trenger grunnlovsflertall for, er å endre paragraf to og 12 i grunnloven, om statens religion og hvor mange statsråder som bør være statskirkemedlemmer. De endringene tror jeg vi skal få to tredels flertall for. Men dette blir en prosess. Det blir ikke en votering for eller mot Ap\'s, sier Giske.