Gir wienerbrød nytt navn

Nå skal de ikke lenger hete «Danish pastries», men «Muhammeds roser».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Iranere er glade søte i wienerbrød, men det er ingen som vil ha dem så lenge de heter «Danish pastries».

Torsdag dekket bakerier i hele Teheran over reklameskiltene for for danske kaker, etter konditor-forbundet beordret et navnebytte i protest mot karikaturtegningene.

- På grunn av fornærmelser mot profeten av danske aviser, skal fra nå navnet «Danish pastries» byttes ut med «Muhammeds rose», skrev forbundet i sin melding til bakerne og konditorene.  

- Dette er en straff for dem som begynte å misbruke ytringsfriheten til å fornærme islams helligdommer, sier Ahmad Mahmoudi, en konditori-eier i Teheran til AP.

Ikke alle entusiastiske

I gata Zartosht i Teheran sentrum dekket ikke eieren av et bakeri til det gamle navnet, men skrev bare det nye på et skilt ved siden av.

- Jeg gjorde det for å informere kundene at «Profeten Muhammeds roser» er det nye navnet på  «Danish pastries», sier Mahdi Pedari til AP.

Noen kunder tok straks i bruk navnet «Profeten Muhammeds roser», mens andre ikke var like entusiastiske.

- Jeg vil bare ha de søte kakene. Det har ikke noe med navnet å gjøre, sier Zohreh Masoumi til bakeren da hun handlet bakervarer.

OMDØPT: Wienerbrødene har fått nytt navn i Iran. Nå er de ikke lenger dandke kaker, men profeten Muhammeds roser. Foto: AP/Scanpix
OMDØPT: Wienerbrødene har fått nytt navn i Iran. Nå er de ikke lenger dandke kaker, men profeten Muhammeds roser. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Liknende protest i USA

Dette er ikke første gang mat har blitt omdøpt som resultat av en politisk uenighet. Da Frankrike nektet å delta i den USA-ledede invasjonen av Irak, ledet en republikansk kongressmann fra Nord-Karolina en liknende protest.

De krevde at alle kafeer omdøpte pommes frittes fra «french fries» til  «freedom fries».

TILDEKKEDE SKILT: Bakere og konditorer dekket torsdag til alle skilt hvor det sto danske kaker.
PÅ KONDITORI: </B>Iranere er glade i wienerbrød, men nå får de ikke lenger kjøpt «Danish pastries».