Giret seg opp med hatvideo

I timevis så selvmordsbomberne på video med kvinner og barn som ble drept i Irak. Så gikk de ut for å skremme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Det foregår nå et kappløp med tida, for å hindre et tredje terrorangrep i London. Det mener både Londons politisjef Ian Blair og tidligere forsvarsminister, nå leder av Underhuset, Geoff Hoon.

Intensive avhør

Begge sa at det er fare for nye selvmordsangrep, trass i at politiet har arrestert de fire ettersøkte og 15 andre som er mistenkt for å være innblandet i bombeangrepene i London.

Politiet intensiverer avhørene. De frykter at det finnes flere hvilende terroristceller som kan slå til når som helst. Derfor blir de arresterte utsatt for langvarige avhør.

Fra Italia blir det meldt at den arresterte Osman Hussain, mannen som er mistenkt for å ha planlagt bombeangrep på Shepherds Bush undergrunnsstasjon 21. juli, har vært svært åpenhjertig under forhørene. Ifølge italienske aviser har han fortalt mye om gruppa han tilhørte.

Ifølge Osman var det Muktar Said Ibrahim, opprinnelig fra Erit-rea, som viste fram videoopptak for å motivere selvmordsbomberne.

I timevis ble det vist opptak av muslimske kvinner og barn som ble bombet og drept i angrep fra amerikanske og britiske soldater, og opptak av mishandlede muslimske fanger.

-  I stedet for å be, diskuterte vi arbeid, politikk og krigen i Irak. For det meste så vi irakiske kvinner og barn som ble drept av amerikanske og britiske soldater, skal Osman ha fortalt.-  Etter slike videoopptak følte vi hat, og vi mente det var nødvendig å gi et signal om å gjøre noe, skal han ha sagt i avhør.

Andre italienske avisrapporter hevdet at Hussain Osman erklærte seg uskyldig og skal ha sagt:

-  Jeg visste ikke noe. De ga meg en ryggsekk som jeg skulle ta med på en undergrunnsbane. Vi ønsket å gjennomføre et angrep, men bare som en demonstrasjon. Hvem ga meg sprengstoffet? Jeg kjente ham ikke. Jeg husker ikke. Vi ønsket ikke å drepe, bare å skremme folk.

Irak årsaken

Selv om forklaringene spriker, så forteller de fleste italienske aviser at Osman Hussain har forklart at det var Irak-krigen som var den utløsende faktoren.

Slike påstander liker nok ikke statsminister Tony Blair. Han har hele tida holdt fast på at det ikke er noen sammenheng mellom Irak-krigen og London-bombene.

Det store spørsmålet for britisk politi er hvem som står bak. Er angrepene dirigert av al-Qaida-nettverket, eller var det en lokal, britisk terroristleder som ga ordre? Hussain Osman skal ha fortalt italiensk politi at de ikke hadde noen kontakt med al-Qaida eller Osama bin Laden. De skal heller ikke ha hatt kontakt med gruppa som gjennomførte bombeangrepene 7. juli. I disse angrepene på to undergrunnsbaner og en buss ble 56 mennesker drept.

I går opplyste en zambisk etterretningskilde til Reuters at den britiske statsborgeren Haroon Aswat vil bli utlevert. Aswat er av flere etterretningsorganisasjoner utpekt som hjernen bak bombeangrepene. Amerikanske etterretningsorganisasjoner er overbevist om at han er en nær medarbeider av Osama bin Laden.

Politiet bekreftet i går sju nye arrestasjoner som har sammenheng med bombekampanjen.

INSPIRERT: Osman Hussain - mannen som er mistenkt for å ha planlagt bombeangrep på Shepherds Bush undergrunnsstasjon.
VISTE VIDEO: Ifølge avhørene var det Muktar Said Ibrahim som viste fram videoopptak for å motivere selvmordsbomberne.