STÅR SAMMEN: Etter at dommen i overgrepssaken mot Brock Turner falt, har flere reagert på offerets vegne. FOTO: DAVE ALLOCCA / AP
STÅR SAMMEN: Etter at dommen i overgrepssaken mot Brock Turner falt, har flere reagert på offerets vegne. FOTO: DAVE ALLOCCA / APVis mer

Girls-jentene: - Vi mener ikke alltid det samme, men én ting er vi helt enige om

«Jeg dedikerer denne til den modige som overlevde Stanford-saken, som har gjort så mye for å endre samtalen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I etterkant av overgrepssaken som fant sted ved Stanford University i fjor, har en rekke mennesker uttrykt sin støtte overfor offeret.

Sist ut er de fire jentene fra TV-serien Girls.

Sammen har de laget en videosnutt der de mener at vi må bli flinkere til å høre på dem som har blitt utsatt for overgrep.

- Én av fem amerikanske kvinner Lena Dunham delte i går videoen på Twitter, med beskjeden: «Jeg dedikerer denne til den modige som overlevde Stanford-saken, og som har gjort så mye for å endre samtalen».

De fire jentene presenterer statistikk fra den amerikanske etaten Centers for Disease Control and Prevention, som er underlagt det amerikanske Helse- og omsorgsdepartementet.

Av tallene framgår det at en av fem amerikanske kvinner vil oppleve seksuelle overgrep i løpet av livet.

80 prosent av overgrepene utføres av en hun allerede kjenner.

Antall festrelaterte voldtekter øker Likestillings- og diskrimineringsombudet viser til en NOU-rapport fra 2008, som sier at mellom 8000 og 16 000 personer i Norge opplever voldtekt eller voldtektsforsøk hvert år. Omlag 90 prosent av tilfellene blir aldri anmeldt, og 80 prosent av de anmeldte sakene blir henlagt.

Tall fra politirapporten Voldtektssituasjonen 2014, viser at andelen festrelaterte voldtekter ligger på 48 prosent, 10 prosent mer enn året før.

Brock Turner, som ble dømt til seks måneders fengsel for å ha forgrepet seg på en bevisstløs kvinne, var beruset på gjerningstidspunktet.

Under rettssaken kom offeret selv med en 13 sider lang uttalelse, som hovedsakelig var rettet mot Turner:

«Du sa at verken du eller jeg kunne ta de beste avgjørelsene fordi vi var fulle. Alkohol er ingen unnskyldning. Er det en faktor? Ja. Men alkohol var ikke den som kledde av meg, fingret meg og dro hodet mitt langs bakken, nesten helt naken. At jeg drakk for mye, er en amatørfeil jeg innrømmer at jeg gjorde, men det er ikke straffbart. Alle i dette rommet har opplevd en kveld hvor de angrer på å ha drukket for mye. Å angre på å drikke er ikke det samme som å angre på seksuelt overgrep. Vi var begge fulle, forskjellen er at jeg ikke tok av deg buksene og undertøyet, at jeg ikke tok på deg på en uanstendig måte og løp avgårde. Det er forskjellen», sa hun blant annet.

- Fordi hun er noen Tidligere voldtektsanklagede Brian Banks satt fem år og to måneder i fengsel, før anklageren valgte å gå tilbake på forklaringen sin. Han har i ettertid sagt at han mener at offeret i Stanford-saken er blitt ignorert.

- Det er hun som må leve med denne lidelsen og tragedien for resten av livet, sa Banks til New York Daily News.

- Du kan støtte, lytte til eller gjøre noe med det. Ikke fordi hun er noens datter. Eller noens kjæreste. Eller noens søster. Men fordi hun er noen, sier de fire Girls-jentene.

Og selv om de understreker at det er mange ting de ikke alltid enes om, er de enige om én ting:

Vi burde snakke mer, både med og om, de som har opplevd seksuelle overgrep.

- Hva hvis vi velger å snu oss mot dem som trenger det, i stedet for å snu oss vekk?

Reagerer på den lave straffen Turner ble funnet skyldig på tre punkter, noe som kunne medført en fengelsstraff på 14 år. Dommer Aaron Persky mente at 20-åringen kom til å slite med å sitte i fengsel, uavhengig av lengde. 20-åringen fikk bare seks måneder.

- En fengselsstraff kommer til å gjøre strekt inntrykk på ham. Jeg tror ikke han kommer til å utgjøre fare for noen andre, sa dommer Aaron Persky om straffen.

Brian Banks mener imidlertid at straffen ilegges på feil grunnlag.

- Jeg vil si at det i Turners tilfelle handler om å være privilegert. Det virker som om dommeren baserer straffen på livsstil. Han har levd et så godt liv og han har aldri opplevd noe som kan forberede ham på å sitte i fengsel. Han har blitt så godt beskyttet at han ikke en gang ville klart å overleve i fengsel, sier han til New York Daily News.