Giske: - Dropp kopisperrer

Vil fjerne hinder for avspilling av digital musikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kulturminister Trond Giske oppfordrer alle plateselskaper og Internett-butikker til å droppe kopisperrer som hindrer avspilling av digital musikk.

Mandag annonserte Apple og EMI at hele EMIs musikk- og videokatalog vil selges uten de utskjelte kopisperrene DRM på iTunes, verdens største musikkbutikk på nettet. Fra mai trenger du ikke lenger ha Apples egen MP3-spiller, iPod, for å spille av EMI-sanger kjøpt på iTunes.

- Jeg håper alle andre plateselskaper og internettbutikker følger dette eksemplet og fjerner alle hindringer for avspilling av digital musikk, sier kulturminister Trond Giske (Ap) i en kommentar til Dagbladet.

Enkelte digitale kopisperrer hindrer også at du kopierer musikken ubegrenset. Kulturministeren vil imidlertid ikke ha bort disse sperrene, bare dem som hindrer avspilling på ulike avspillere.

- Hvis plateselskapene vil fjerne alle kopisperrer er det kjempebra, men det er ikke noe krav fra meg. Jeg tror nok at vi må finne oss i at det legges visse begrensninger på bruken av digital musikk for å hindre massekopiering, sier Giske.

iTunes vil selge EMI-musikk uten kopisperrer til en høyere pris og bedre lydkvalitet. Du kan fortsatt kjøpe DRM-beskyttet musikk til ordinær pris. Foreløpig har det ikke kommet noen signaler om at de øvrige internasjonale plateselskapene vil følge etter EMI.

OPPFORDRING: Kulturminister Trond Giske ber andre gjøre som Apple og EMI, og fjerne kopisperren. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
OPPFORDRING: Kulturminister Trond Giske ber andre gjøre som Apple og EMI, og fjerne kopisperren. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer