Giske anklager kunnskapsministeren for mattejuks

- Absurd påstand, svarer Torbjørn Isaksen (H).

KARAKTERJUKS: Leder av kunnskapskomiteen, Trond Giske (Ap) anklager kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) for å feilinformere om karakterkravene i matte for opptak til lærerutdanningen. Røe Isaksen rister på hodet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
KARAKTERJUKS: Leder av kunnskapskomiteen, Trond Giske (Ap) anklager kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) for å feilinformere om karakterkravene i matte for opptak til lærerutdanningen. Røe Isaksen rister på hodet. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leder av kunnskapskomiten i Stortinget, Trond Giske (Ap), anklager kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen for å feilinformere om de nye opptakskravene til lærerutdanningen.

Ifølge kunnskapsministeren heves nå karakterkravet for å komme inn på lærerutdanningen til karakteren 4 i matematikk.
Hvis man har karakteren 3, kan man likevel komme inn dersom man tar et obligatorisk kurs som gir et kunnskapsnivå tilsvarende karakteren 4.

Karakterkrav eller ikke? Det får Giske til å stille følgende spørsmål:
- Vil regjeringen kreve karakteren 4 eller bedre i matematikk for inntak på lærerutdanning, eller skal man fortsatt komme inn med karakteren 3, gitt at man består et obligatorisk forkurs som gir mer kompetanse, men ikke ny karakter i matematikk?

Giske viser til informasjonen departementet har gitt ut om de nye opptakskravene, der det blant annet heter:

«Dagens krav er karakteren 3 i matematikk og norsk, og minst 35 skolepoeng. Det nye kravet blir karakteren 4 i matematikk. Øvrige opptakskrav blir som før. Det skal gis tilbud om forkurs i matematikk for søkere som ikke oppfyller det nye karakterkravet».

Uklart og villedende Giske mener dette er uklar og villedende informasjon til elevene, og frykter at mange som har mattekarakteren 3, ikke kommer til å søke.
- Hvis det likevel er slik at man kan komme inn med karakteren 3, med et bestått forkurs, er det noe helt annet enn et karakterkrav på 4 fra videregående, mener Giske.

- En ting er at en statsminister og kunnskapsminister fremstiller en sak feilaktig på en pressekonferanse eller i mediene. Det er alvorlig nok.

En annen ting er om kunnskapsdepartementet feilinformer eller villeder om opptakskravene til høyere utdanning på departementets egne nettsider. Hvis fremstillingen er feil, risikerer man å miste søkere som tror på fremstillingen på departementets hjemmesider, sier Giske.

Krever klart svar Han sender nå brev til kunnskapsministeren og ber om oppklaring.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen kaller Giskes påstand om feilinformasjon for absurd.
- Hele denne ordningen er blitt presentert i alle medier. Vi stiller nå krav om karakteren 4 i matte for å komme inn på lærerutdanningen. Dersom søkerne ikke har 4, må de ta et obligatorisk forkurs.

- Får de karakter etter kurset slik at det går fram at de har oppnådd karakteren 4?

- Nei, det vil ikke stå på vitnemålet. De tar et kurs med definerte læremål og eksamen. Men hvis de består, har de i realiteten nådd et nivå som tilsvarer karakteren 4. Dette er samme ordning som for flere ingeniørutdanninger som har en obligatorisk forkurs hvis søkerne ikke fyller karakterkravet i matte, sier Røe Isaksen.

- Giske mener du gir villedende informasjon om karakterkravet, hva er din kommentar til det?

- Det er en absurd påstand. Opplegget har vært klart hele veien og er lagt fram i alle landets medier. Forskjellen på Aps politikk og regjeringens er at Ap har kommet haltende etter i alle karakterkrav.

Den eneste logiske konsekvensen av Giskes kritikk er at han er mot at ingeniørstudentene skal kunne ta forkurs for å heve seg opp til karakterkravene. At Ap velger å bruke tiden på dette, får stå for Aps regning, sier Røe Isaksen