Giske åpner for å kvitte seg med Cermaq

... Eller å kjøpe opp enda mer. Ber Stortinget om fullmakt.

SPØR STORTINGET I MORGEN: Trond Giske vil i morge be Stortinget om fullmakt til å selge eller kjøpe seg opp i Cermaq. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SPØR STORTINGET I MORGEN: Trond Giske vil i morge be Stortinget om fullmakt til å selge eller kjøpe seg opp i Cermaq. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Næringsminister Trond Giske åpner for å endre regjeringens eierskap i oppdrettsselskapet Cermaq, enten selge alle statens aksjer, eller kjøpe seg opp til 65 prosents eierandel. I morgen sender han en proposisjon til Stortinget der han ber om fullmakt.

Marine Harvest og storeier John Fredriksen har ønsket å kjøpe det statlige lakseselskapet, og Giske har hele veien vært åpen for tre mulige løsninger for selskapet:

1) Ikke selge ut Cermaq.
2) Selge ut Cermaq for en pengesum han er fornøyd med.
3) Si ja til salg mot at staten beholder en «betydelig» andel aksjer og blir medeier i et nytt megasjømatkonsern.

- Staten er åpen for ulike løsninger og har en intensjon om å bidra til en industriell løsning, som ivaretar verdiene i Cermaq på en god måte. Med disse fullmaktene skaffer vi oss det nødvendige handlingsrommet, sier Giske i en pressemelding i ettermiddag.

Marine Harvest kom fredag med et frivillig bud som Cermaqs styre avslo fordi de mente det var for lavt. Giske har også ment at budet har vært for lavt.

Dersom Stortinget gir Giske frie tøyler, vil regjeringen seinere ta stilling til hvilken fullmakt eller fullmakter som eventuelt skal benyttes.

«Dette vil avhenge av de ulike mulighetene som kommer frem og hvilke verdier disse representerer», skriver departementet i pressemeldingen.

Staten ved nærings- og handelsdepartementet eier i dag 43,5 prosent av Cermaq.