Giske åpner for statlig eierskapsfond

Næringsminister Trond Giske (Ap) uttaler seg positivt om et statlig eierkapitalfond. Høyre er motstandere av mer statlig eierskap.

ÅPEN FOR FOND: Næringsminister Trond Giske er åpen for statlig eierskapsfond. Foto: Berit Roald / Scanpix
ÅPEN FOR FOND: Næringsminister Trond Giske er åpen for statlig eierskapsfond. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Landsorganisasjonen (LO) er bekymret for at det private kapitalmarkedet er for svakt til å sikre norsk eierskap når store selskaper er til salgs, og foreslår et statlig eierkapitalfond.

- Salget av Elkem til kineserne bekrefter LOs bekymring for at det norske private kapitalmarkedet er for svakt til å sikre norsk eierskap når viktige virksomheter er til salgs. Ofte er det slik ved større salg at det ikke er noe alternativ til utenlandsk kapital, sier LO-leder Roar Flåthen.

Ikke avvisende De neste månedene vil regjeringen sluttføre arbeidet med stortingsmeldingen om statens eierskap i norsk næringsliv som etter planen skal legges fram før påske, og LOs forslag om et statlig eierkapitalfond er høyaktuelt, ifølge Giske. Han tok nylig til orde for å selge statens andel av SAS og åpner nå for at staten må kunne gjøre strategisk viktige oppkjøp.

- Når vi er villige til å selge, må vi også være villige til å kjøpe hvis nivået på statens totale eierskap skal opprettholdes, sier Giske til NTB.

Han karakteriserer forslaget fra LO-lederen som «spennende» og «høyaktuelt» når eierskapsmeldingen nå skal sluttføres. Forslaget, som er aktualisert gjennom salget av Elkem til kinesiske eiere, blir et eget tema i selve meldingen som skal behandles av Stortinget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer