Giske åpner for statlig eierskapsfond

Næringsminister Trond Giske (Ap) uttaler seg positivt om et statlig eierkapitalfond. Høyre er motstandere av mer statlig eierskap.

ÅPEN FOR FOND: Næringsminister Trond Giske er åpen for statlig eierskapsfond. Foto: Berit Roald / Scanpix
ÅPEN FOR FOND: Næringsminister Trond Giske er åpen for statlig eierskapsfond. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landsorganisasjonen (LO) er bekymret for at det private kapitalmarkedet er for svakt til å sikre norsk eierskap når store selskaper er til salgs, og foreslår et statlig eierkapitalfond.

- Salget av Elkem til kineserne bekrefter LOs bekymring for at det norske private kapitalmarkedet er for svakt til å sikre norsk eierskap når viktige virksomheter er til salgs. Ofte er det slik ved større salg at det ikke er noe alternativ til utenlandsk kapital, sier LO-leder Roar Flåthen.

Ikke avvisende De neste månedene vil regjeringen sluttføre arbeidet med stortingsmeldingen om statens eierskap i norsk næringsliv som etter planen skal legges fram før påske, og LOs forslag om et statlig eierkapitalfond er høyaktuelt, ifølge Giske. Han tok nylig til orde for å selge statens andel av SAS og åpner nå for at staten må kunne gjøre strategisk viktige oppkjøp.

- Når vi er villige til å selge, må vi også være villige til å kjøpe hvis nivået på statens totale eierskap skal opprettholdes, sier Giske til NTB.

Han karakteriserer forslaget fra LO-lederen som «spennende» og «høyaktuelt» når eierskapsmeldingen nå skal sluttføres. Forslaget, som er aktualisert gjennom salget av Elkem til kinesiske eiere, blir et eget tema i selve meldingen som skal behandles av Stortinget.

- Hvordan dette skal organiseres har vi ikke diskutert ennå, og vi har ikke konkludert med om vi skal gjøre det. Men jeg skjønner at problemstillingen blir reist. Hovedbegrunnelsen for at vi eier selskaper som Statkraft, Statoil og Hydro er jo nettopp for å sikre at strategisk viktige nøkkelselskap forblir på norske hender og at vi har kontroll over naturressursene, sier han.

Høyre imot Men Høyre advarer Giske mot å ta med LO-forslaget i eierskapsmeldingen.

- Det er et dårlig forslag, som ikke innebærer noe annet enn at staten skal overta og kjøpe flere selskaper, sier Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten.

Han mener at problemet med å finne norske private investorer med sterk nok ryggrad til å foreta så store investeringer som oppkjøpet av for eksempel Elkem krever, skyldes dårlige betingelser for privat eierskap.

- En av rammebetingelsene er blant annet formuesskatt, som er en særskatt for norsk kapital, sier han.

LO får derimot uforbeholden støtte fra Senterpartiet, som mener at staten gjennom et investeringsfond burde ha kjøpt opp Elkem.

- Elkem er nettopp den type selskap som staten bør kunne kjøpe seg opp i, for å sikre norsk eierskap til industribedrifter som baserer seg på norske naturressurser, sier Sps næringspolitiske talskvinne Irene Lange Nordahl.

(NTB)