Giske ber velgerne glemme skatteøkning på 15 milliarder

Ap vil øke skattene med 8,3 milliarder kroner i forhold til regjeringens forslag til statsbudsjett. Men skatteløftet på inntil 15 milliarder skrinlegges.

- KAN GLEMME: - Tallet på 15 milliarder kroner i skatteøkning kan det norske folk bare glemme. Vi kommer ikke dit, sier nestleder og finanspolitisk talsperson Trond Giske til VG. Foto : Frank Karlsen / Dagbladet
- KAN GLEMME: - Tallet på 15 milliarder kroner i skatteøkning kan det norske folk bare glemme. Vi kommer ikke dit, sier nestleder og finanspolitisk talsperson Trond Giske til VG. Foto : Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

VG har fått innsyn i skatteopplegget i Aps alternative budsjett. Der foreslår partiet å øke skattene med i alt 4,6 milliarder kroner, sammenlignet med dagens skattenivå.

Sammenlignet med regjeringens opplegg for neste år, blir forskjellen 8,3 milliarder. Regjeringen foreslår nemlig 3,7 milliarder i skattekutt i neste års statsbudsjett.

I valgkampen varslet Arbeiderpartiet skatteøkninger på inntil 15 milliarder kroner de neste fire årene, sammenlignet med 2017-nivået. Nå kommer det nye signaler.

- Tallet på 15 milliarder kroner i skatteøkning kan det norske folk bare glemme. Vi kommer ikke dit, sier nestleder og finanspolitisk talsperson Trond Giske til VG.

- Vi tar ut mesteparten av våre planlagte skatteendringer allerede i 2018: Vi øker formuesskatten tilbake til 2013-nivå, etter at regjeringen har kuttet den flere ganger. Det utgjør 3,3 milliarder kroner. Når vi tilbakefører formuesskatten til 2013-nivå, så er mye av våre endringer gjort, tilføyer han.

Vanlige folk skjermes mot økninger i inntektsskatt og upopulære avgifter på drivstoff og alkohol, men brus og godteri blir dyrere med Ap. Partiet foreslår også en miljøavgiftspakke på 1,8 milliarder kroner, men parkerer som kjent forslaget om å innføre den såkalte Tesla-avgiften.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer