- Giske er ute etter å lure penger fra folk

Psykiater Hans Olav Fekjær opprørt over kulturministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Psykiater Hans Olav Fekjær, en av Norges fremste eksperter på spillavhengighet, mener det er tåpelig av kulturminister Trond Giske (Ap) å sammenligne de nye spilleautomatene med en nettbank.

- Jeg kan ikke begripe hvordan han kan si noe så dumt. Har man penger i en nettbank, får man renter, mens spilleautomatene bare er laget for å loppe folk for penger, sier psykiater Hans Olav Fekjær til NTB.

I en brosjyre fra Norsk Tipping stiller statsråd Trond Giske seg uforstående til kritikerne av de nye spilleautomatene. Statsråden hevder automatene kan sammenlignes med en nettbank eller andre elektroniske tjenester.

- Å være mot spilleautomatene er som å være mot nettbank, sier kulturministeren i skrytebrosjyren.
- Lurer penger fra folk
Samtidig som Giske snakker pent om de nye spilleautomatene, hudfletter han utenlandske spillselskaper på internett. Psykiater Fekjær vil ikke si direkte at Giske dermed møter seg selv i døra, men uttaler følgende:

- Som sjef for Norsk Tipping er også Giske ute etter å lure penger fra folk, men ikke i så omfattende skala som spillselskapene på internett.

Fekjær mener at man ikke uten videre kan forsvare de nye spilleautomatene selv om hele overskuddet går til samfunnsnyttige formål, som idrett og kultur.

- Spill blir sett på som et onde, men er det gode formålet godt nok, blir det til et gode, er hans syrlige kommentar.


Respektløst av Giske
Foreningen Pårørende til spillavhengige reagerer kraftig på at Giske sammenligner spilleautomater og nettbanker:

- Jeg synes dette er en hån og jeg føler at han direkte spytter på oss som pårørende, sier Lill-Tove Bergmo i foreningen til NRK.

- Når han kan trekke en slik parallell med nettbanken, synes jeg det sier veldig mye om det svært lave kunnskapsnivået hans når det gjelder hva spilleavhengighet gjør med det enkelte mennesket og familien rundt, fortsetter hun.

Foto: Norsk Tipping
Foto: Norsk Tipping Vis merHøyre-ordfører i Sandefjord, Bjørn Ole Gleditsch, kaller sammenligningen respektløs.

- Jeg synes statsråd Giske der har manglende respekt for alle dem som lider av spillegalskap, sier Gleditsch.

Trond Giske på sin side kan ikke forstå ståheien som utsagnene hans har skapt.
- Jeg synes det er en fullstendig overreaksjon, sier Giske til NRK.


4 milliarder i året
De såkalt «snille» spillterminalene til Norsk Tipping er på vei ut til kiosker, restauranter og puber nå i høst. Automatene skal omsette for 4 milliarder kroner i året og sikre Norsk Tipping et overskudd på 400 millioner kroner.

Spilleterminalene fungerer som en dataterminal hvor man må bruke spillekort for å spille Norsk Tippings ulike typer spill. Tapsgrensen er satt til 400 kroner per dag, eller 2.200 kroner per måned.

Det er også satt en rekke andre begrensninger og regler som ifølge statsråden gjør at automatene ikke vil skape sosiale problemer eller spilleavhengighet.

- Spilleterminalene er rett og slett datamaskiner som tilbyr det man putter inn i dem og det er det vi diskuterer - hvilke spill vi skal ha, sier Giske og lover dyrt og hellig at de gamle og forbudte automatene aldri skal komme tilbake, i alle fall ikke i hans tid som statsråd.

(NTB)

- Giske er ute etter å lure penger fra folk
OPPRØRT: Psykiater Hans Olav Fekjær har svært lang erfaring med å behandle spilleavhengighet og forstår ikke hvordan Trond Giske kan sammenligne automatene med nettbank.