Giske får døra i trynet

- Dersom du mener alvor med likestilling, Trond Giske, må du trekke deg som nestlederkandidat! Det er Grethe Fossum, en av Giskes beste politiske venner gjennom mange år, som slipper denne bomben inn i nestlederdebatten i Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppfordringen fra sentralstyremedlem og mangeårig stortingsrepresentant Grethe Fossum vil sende sjokkbølger inn i Giske-fløyen. Fossum og Giske jobbet blant annet tett sammen i Sosialdemokrater mot EU (SME) og har vært regnet som allierte på Ap's såkalte venstreside. Men nå sier Fossum rett ut at Giske må tre til side for en kvinnelig nestleder. Likestillingen i partiet må gå foran.

- Mange menn er blitt ofret på grunn av kvotering. Sånn er det. Det er ikke plass til Trond Giske denne gangen. Min sterke oppfordring til ham, hvis han er opptatt av likestilling og kvinnesak, er at han enten trekker seg som nestlederkandidat til fordel for en kvinne, eller peker på hvem av de andre mennene som skal ut, Kolberg eller Stoltenberg, sier Fossum til Dagbladet.

- Ja, hvorfor er det Giske som skal ofre seg og ikke Kolberg?

- Vel, nå er det Giske som er utfordreren. Han er ung, han kan vente og få mer erfaring. Det kan være sunt. Han har ingen bråhast med å komme inn i ledelsen. Giske har to muligheter, enten utfordre en av de andre mennene, eller trekke seg. Han ville få enorm respekt hvis han gjorde det, sier Fossum.

Må kvotere makt

- Vil det ikke vanskeliggjøre mulighetene for å sette sammen den beste partiledelsen, dersom man har for strenge kvoteringsregler?

- Man kan ikke si at det ikke er så farlig om man har kvotering i toppledelsen hvis man har det i hele sentralstyret. Min erfaring gjennom åtte år i sentralstyret er at det er toppen som er viktigst. Det er der makta sitter. Hvis kvinner og menn ikke skal være likt representert der, er det meget, meget skuffende. Et slikt signal kan ikke Ap sende ut til kvinner.

Må ofre seg

Hun innrømmer at det er tøft å be Giske trekke seg som nestlederkandidat.

- Men dette handler ikke om ham. Det er mange modige menn som har trådt til side for kvinner før, sier Fossum.

En av dem er en annen nestlederkandidat Dag Terje Andersen, som ble plassert bak Anne Helen Rui på Vestfold-lista og falt ut av Stortinget.

Også Fossum er «offer» for kvoteringsreglene i Ap. Til tross for at hun har vært en av Ap's mest profilerte stortingsrepresentanter gjennom flere år, måtte hun stille seg bak Knut Storberget på Hedmarks liste. Ap's dårlige valg gjorde at hun i likhet med Andersen mistet stortingsplassen.

- Jeg ble kvotert bort, og det er helt OK, det er sånn det er, sier Fossum som nå jobber ved oppvekstkontoret i Kongsvinger kommune. På landsmøtet i november går hun ut av Ap's sentralstyre.

Beundrer

Etter at en rekke Ap-kvinner fra ulike leirer i partiet har vært ute og krevd kvotering i Ap-toppen, har Giske-tilhengere anklaget dem for vikarierende motiver. Flere mener likestillingsargumentet brukes, mens det egentlig gjelder en kamp om Ap's politiske kurs.

Til det sier Fossum:

- Jeg kan vanskelig beskyldes for det. Jeg er enig med Trond Giske i veldig mange saker, jeg beundrer hans ungdommelige pågangsmot og dyktighet. Men for meg betyr likestilling enormt mye. Likestilling er en del av Ap's verdigrunnlag som vi ikke må tukle med, sier Fossum.

- Hvem vil du ha som nestleder?

- Nei, det har jeg ingen kommentar til. Jeg har argumentert for et prinsipielt syn, sier Fossum.

TREKK DEG: - Trond Giske må vise at han mener alvor med likestilling og trekke seg som nestlederkandidat, sier Grethe Fossum. Hun mener Ap må ha likestilling i partiledelsen, og at Giske må vente med å rykke inn i partitoppen.