Giske ga 17 ja og 22 nei

I løpet av et år har Trond Giske gitt 17 ja og 22 nei til privatskoler. - Det er ikke riktig at vi er ensidig negative til private skoler, sier utdanningsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Steinerskoler får mer støtte
  • Bibelskoler får ikke støtte

I går skrev Dagbladet at Høyre ønsker frislipp av privatskoler med statsstøtte. I dag vil partiet trolig stille seg i spissen for et privat lovforslag i Stortinget som kritiserer Giske for at den kristne Oase-skolen i Vest-Agder fikk avslag på statsstøtte.

For selv om 17 privatskoler fikk ja på søknadene om statsstøtte i løpet av fjoråret, er det ingen tvil om at Giske er svært skeptisk til private skoler.

- Indoktrinering

- Det vil ramme den offentlige skolen. Vi vil ikke ha privatisering av det offentlige skoleverket, sier Giske, som advarer mot frislipp av privatskoler.

Lista over skoler som har fått ja fra utdanningsministeren består stort sett av skoler som tilbyr en alternativ pedagogikk, slik som Steiner-skoler og Montesorri-skoler. Flere av søknadene gjelder økning av elevtall eller nye fag ved skoler som alt får statsstøtte. Tre kristne videregående skoler har fått støtte til å utvide sitt tilbud, men alle bibelskoler har fått avslag. Ifølge Giske venter departementet på avklaring fra Stortinget om bibelskoler. Blant de 17 avslagene finner vi også den omstridte Oase-skolen i Vest-Agder.

- Vi vil skille mellom privatskoler som Steinerskolen, tradisjonelle kristne skoler og andre privatskoler, sier Giske.

- ACE-pedagogikken, som vi finner i Oase-skolen, er en USA-importert pedagogikk som går ut på å drille bibelvers i alle fag. Det ligger veldig nær indoktrinering, mener Giske.

Usikkert Senterparti

Han roser Senterpartiet som i helga vedtok å bli mer restriktive overfor privatskoler. Nettopp Sp vil i dag diskutere om de fortsatt vil stille seg bak forslaget om å be Giske legge mer vekt på likebehandling dersom han får en ny Oase-søknad.

- I og med at det var et så stort engasjement på landsmøtet, må vi diskutere denne saken på gruppemøtet, sier Sp-leder Odd Roger Enoksen.

JA OG NEI: Utdanningsminister Trond Giske mener det er stor forskjell på privatskoler, men mener noen har krav på offentlig støtte.