KRIGEN FORTSETTER: Telenors styreleder Harald Norvik gikk fredag ut mot næringsminister Trond Giske og mente han var blitt utsatt for et «utilbørlig press». Fredag kveld forsvarte Giske seg og viste fram innholdet i de to omstridte SMSene Giske sendte bare kort tid før Telenor gikk i styremøte for å vedta det omstridte TV2-salget. Giske mener de to «nå kan legge diskusjonen om trussel mot styrets posisjon bak oss». Men overfor Dagbladet går Norvik ut i et nytt angrep på næringsministeren. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KRIGEN FORTSETTER: Telenors styreleder Harald Norvik gikk fredag ut mot næringsminister Trond Giske og mente han var blitt utsatt for et «utilbørlig press». Fredag kveld forsvarte Giske seg og viste fram innholdet i de to omstridte SMSene Giske sendte bare kort tid før Telenor gikk i styremøte for å vedta det omstridte TV2-salget. Giske mener de to «nå kan legge diskusjonen om trussel mot styrets posisjon bak oss». Men overfor Dagbladet går Norvik ut i et nytt angrep på næringsministeren. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

«Giske hadde ingen løsning. Han var bare i mot alt. Det er Giske som setter regjeringen i forlegenhet»

Krigen fortsetter. Telenors styreleder i nytt angrep på Giske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens statsminister Jens Stoltenberg og næringsminister Trond Giske prøver å legge TV2-krigen død, går nå Telenors styreleder på nytt hardt ut mot Giske. Han hevder at Giske også var i mot et eventuelt Telenor-kjøp av TV2.

- Det var ikke et alternativ til den beslutningen vi nå tok. Giske hadde ingen løsning på lur, og ingen norsk løsning. Det stemmer ikke. Dette vet jeg for det har vi snakket om i møter. Giske var også i mot at Telenor skulle kjøpe seg opp i TV2, at vi skulle være eiere. Han var bare i mot alt, sier Harald Norvik til Dagbladet og legger til:

- Da er det ikke vi som har satt regjeringen i forlegenhet, men Giske som setter regjeringen i forlegenhet.

Bakgrunnen for utsagnet er Dagbladet spørsmål om Norviks egne uttalelser som mangeårige toppleder i norsk næringsliv om at styret ikke må «sette eieren i forlegenhet».

- Uklokt
Et halvt år før Norvik ble styreleder i Telenor i 2007, var Norvik innleder på NAVOs seminar med tittelen «Mellom butikk og politikk - styrets rolle og ansvar ved statlig eierskap».

- For et styre handler det ikke bare om å treffe de riktige beslutningene. De må også forstå den politiske ramme og situasjon eieren opererer under, og innrette seg slik at beslutningen de fatter kan gjennomføres uten å sette eieren i forlegenhet, sa Norvik.

I tillegg til å ha vært statssekretær for Ap i olje- og energidepartementet, har Norvik blant annet vært konsernsjef i Statoil, styreformann i SAS, styreformann TV2 og direktør i Aker-gruppen.

- Styret opptrer uklokt dersom de gjør det nødvendig for en statsråd å gripe direkte inn mot beslutningen, la han til i følge et referat på organisasjonen Spekter (tidligere NAVO) sine nettsider.

Ut mot Giske
Telenors styreleders pressekonferanse fredag ble av mange oppfattet som et knallhardt oppgjør med Telenors eier, staten, representert ved næringsminister Trond Giske.

- Vi ble utsatt for et press som går ut over det rimelige. Vi ble forsøkt påvirket i utilbørlig grad til å ta en beslutning vi ikke mener var den beste for selskapet, sa Norvik under pressekonferansen fredag og viste til statens retningslinjer:

- Der står det at de skal være varsomme. Her har staten gått lenger enn det som er forsvarlig, konkluderte Norvik.

Seinere gikk Trond Giske ut med innholdet i de omstridte SMSene til styrelederen og avviste at han hadde opptrådt utenfor sitt mandat.

- Jeg tror vi må senke skuldrene og få ned temperaturen litt nå, sa ministeren som viste til at han påstandene om at han skal ha truet Norvik med at han kunne bli fjernet, nå ikke stemte.

- På kammerset
Overfor Dagbladet karakteriserer Tore Bråthen, professor i forretningsjus og forsker ved Handelshøyskolen BI, den fem år gamle uttalelsen på denne måten:

- Jeg husker at vi begge var foredragsholdere på denne konferansen. Da syntes jeg Norvik var veldig tydelig at man som styre ikke tar noen åpen konflikt med eieren sin når eieren er staten. Dette må man ta på kammerset, sier han til Dagbladet.

LA UT SMS: Trond Giske la i går ut innholdet i SMSene hans egne embetsfolk sendte Harald Norvik i tolvte time før Telenor vedtok nedsalget av TV2 forrige lørdag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
LA UT SMS: Trond Giske la i går ut innholdet i SMSene hans egne embetsfolk sendte Harald Norvik i tolvte time før Telenor vedtok nedsalget av TV2 forrige lørdag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Det får Harald Norvik til å rase og viser til at «det har jeg aldri sagt».

- Det er ikke snakk om å ta en åpen konflikt, men om å avveie ulike hensyn, sier Norvik.

- Ikke forankret
Norvik legger vekt på at det er selvsagt at styret må sette hensynet til selskapet først. 

- En statsråds uttalelser må vi ta hensyn til. Men vi er ikke forpliktet til å følge dem fordi vi må sette hensynet til selskapet først. Det har vi gjort. Det er styret som har ansvaret, og ikke statsråden, sier Norvik.

Han mener det fortsatt var riktig av ham å gå ut mot statsråden fredag og legger vekt på at hans uttalelser er «helt i henhold til det jeg sier nå» og forklarer:

- Giske forsøkte å få oss til å ta en annen avgjørelse enn det vi var i ferd med å gjøre. Dessuten hadde han ikke regjeringens tilslutning til det. Det var ikke forankret i regjeringen, sier Norvik.

Det var i går ikke mulighet å få en kommentar av Giske selv, men hans kommunikasjonsdirektør Anne Cecilie Lund sier følgende:

- Det er hele tiden kommunisert at departementet ikke hadde noen instruksjonsrett, og at den endelige avgjørelsen følgelig lå hos selskapet. Derfor har heller ikke departementet utredet alternativer. Det er ikke vår oppgave som eier.

- Heller ikke i en eventuell sak om Telenor skulle kjøpe TV2 har vi noen instruksjonsrett. Men vi har ment at et slikt kjøp vil kunne være omstridt, sier kommunikasjonssjefen.