Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre avviser maktkamp i Ap

- Giske har ikke opptrådt upassende

Jonas Gahr Støre ber eventuelle varslere om å stå fram, og lover at ingen forhold feies under teppet.

INGEN MAKTKAMP: Jonas Gahr Støre sier det ikke foregår noen maktkamp i Ap i kjølvannet av skriverier rundt Trond Giske. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
INGEN MAKTKAMP: Jonas Gahr Støre sier det ikke foregår noen maktkamp i Ap i kjølvannet av skriverier rundt Trond Giske. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jonas Gahr Støre nekter for at det pågår en maktkamp i Arbeiderpartiet, slik VG hevdet i går.

- Nei, det er det ikke grunnlag for. Det kjenner jeg meg ikke igjen i, sier Støre til Dagbladet.

Ap-stridens kjerne skal være SMS-er daværende næringsminister Trond Giske sendte til en 19 år gammel AUF-er i 2011. SMS-ene skal ikke ha hatt krenkende innhold, men både daværende generalsekretær i AUF, Tonje Brenna, og daværende partisekretær Raymond Johansen, ble kontaktet etter SMS-en ble sendt. Brenna var klar på at hun mente SMS-en «ikke var ålreit».

Etter det Dagbladet kjenner til, skal det være snakk om én SMS.

Avviser upassende oppførsel

Jonas Gahr Støre avviste overfor NRK fredag morgen at Trond Giske har opptrådt upassende.

- Nei, etter det jeg har lest i avisene, så må jeg bare avvise det, sa Støre.

Flere Ap-kilder Dagbladet har snakket med denne uka sier seg bekymret over at historiene om Trond Giske som dukker opp i media bunner i maktkamp.

-Det viktigste for meg å si i disse dager, som leder av Ap, en stor organisasjon av kvinner og menn, er at hvis noen har opplevd noe krenkende eller upassende, så skal de være trygge på at de kan stå fram, de skal bli tatt godt imot, tatt på alvor og vi har gode prosesser for å gjøre det på en tillitsvekkende måte, sier Støre til Dagbladet.

INGEN VARSLER: Kjersti Stenseng, partisekretær i Ap, sier hun ikke har mottatt varsler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INGEN VARSLER: Kjersti Stenseng, partisekretær i Ap, sier hun ikke har mottatt varsler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Stenseng: - Ikke mottatt varsler

Dagbladet har vært i kontakt med Ap-lederen og hans apparat, og blir henvist partisekretær Kjersti Stenseng for en kommentar. Hun sier partiet ikke har mottatt noen varsler i sakene som er omtalt i VG og Dagens Næringsliv denne uka.

- Partikontoret har ikke mottatt varsler om eller fra noen som føler seg trakassert i situasjonen som er omtalt i media. Arbeiderpartiet tar alle varsler om trakassering på alvor og har gode retningslinjer og rutiner for hvordan dette håndteres. Kommer det varsler er det særlig viktig å ivareta den som har opplevd noe som det varsles om, sier Stenseng til Dagbladet.

Ap-uro

AUF-leder Mani Hussaini vil ikke fortelle om det har vært varslinger mens han har ledet ungdomspartiet.

- Jeg kommer ikke til å bekrefte eller avkrefte i media om vi har fått noen varsler. Generelt kan jeg si at dersom vi får varsler om hendelser, så tar vi tak så raskt vi kan, sier han til Dagbladet.

Jonas Gahr Støre påpekte også overfor NRK at det som har kommet frem i mediene de siste dagene, både i VG og i Dagens Næringsliv, ikke er av en slik karakter at det er grunn til å fremme anklager mot personer.

VIL IKKE AVKREFTE: ...eller bekrefte. AUF-leder Mani Hussaini. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VIL IKKE AVKREFTE: ...eller bekrefte. AUF-leder Mani Hussaini. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Ingenting feies under teppet

Støre avviser at saker som involverer partitopper gis særskilt behandling internt.

- Slike saker vil ikke feies under teppet fordi det dreier seg om en partitopp?

- Jeg har full tillit til at Kjersti Stenseng, som har stått i slike saker tidligere som politiker, håndterer dette godt og trygt. Vi har sammen sørget for at våre retningslinjer er spredt i hele organisasjonen. De er gjentatt og utdypet. Og her skal selvsagt ingen forhold feies under teppet.

- Du har sagt at du ikke kjenner til at sextrakassering har vært brukt i en maktkamp. Er det grunnlag for å si det nå, når Kjersti Stenseng sier det ikke har vært noen varsler?

- Det er derfor vi må være ryddige. Politikk handler om makt og posisjoner, men jeg kommer tilbake til budskapet, at det skal være trygt å si fra, og man skal ikke oppleve at hvis man har noe å fortelle, at det blir satt i kategori hvor det ikke er ok å si fra, sier Støre.

Oppfordrer til å stå fram

Støre ber til slutt at de i Ap som eventuelt har opplevd trakassering om å stå fram.

-Ja, hvis noen har noe de har opplevd som har vært ubehagelig eller krenkende, så kom med det, vær trygg, du skal behandles skikkelig av folk som har tar dette på det største alvor, lover Støre til Dagbladet.

- Rutinene er gode nok, vi har oppdatert dem og rustet oss for å kunne håndtere dersom det kommer henvendelser etter metoo-kampanjen, legger Ap-lederen til.

Dagbladet har vært i kontakt med Trond Giske fredag. Ap-nestlederen ønsker ikke å kommentere saken.

HVOR GÅR GRENSEN?: Det har gått mye i #metoo-statuser på Facebook. Og noen blant Amy, Jørgen og Cassandra har også gjort det samme. Én har også fått en telefon, og Cassandra ble plutselig klar over en kjip hendelse for lenge siden. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!