Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Giske hjem i sorg

De har nærmest vokst opp på Utøya. Nå reiser næringsminister Trond Giske og fylkesordfører Tore Sandvik hjem i bunnløs sorg.

Foto: Kirsten Karlsen
Foto: Kirsten Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CARVOEIRO i Portugal (Dagbladet): Ap-politikerne er knust etter terrorhandlingene i hjemlandet og har vanskelig for å finne ord. De kjenner mange blant de drepte.

- Det er helt uvirkelig. Dette er vår ungdom. Nå dreier alt seg om å hjelpe de som har kommet seg gjennom i live og støtte de pårørende til alle ofrene. Tankene går nå til alle som har mistet sine kjære i regjeringskvartalet og på Utøya, sier næringsminister Trond Giske til Dagbladet.

- AUF er vår organisasjon. Vi er vokst opp på Utøya. Jeg skulle gjerne vært der og bistått AUF-erne på Sundvolden eller i Trondheim nå, og vært til støtte for de overlevende. Det føles veldig fælt å være så langt unna og ikke kunne gjøre noe for å hjelpe. Jeg føler meg bare hjelpeløs, sier Giske, som avbryter ferien og reiser hjem.

Dagbladet møtte Giske og fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore Sandvik, i Carvoiero på Algarvekysten i går formiddag for å lage en reportasje om norsk politikk, valgkamp og krisa i Europa.

Noen timer seinere var dette helt uviktig og meningsløst. Terroren stopper alt som er planlagt og normalt.

Rammer tryggheten - Jeg er helt knust. Jeg tenker på dødsfrykten ungdommene må ha følt, de som var på Utøya. De overlevende, foreldre og pårørende må ha det grusomt. Mange har ikke fått klarhet i hva som har skjedd med deres barn. Nå må Norge som nasjon hente fram det beste vi har og stille opp for hverandre, sier Tore Sandvik.

- Norge må nå stå samlet. Dette er et angrep på norske myndigheter og på AUF, men går også i nerven på det kjæreste vi har i våre familier og i vårt samfunn: Tryggheten. Som Jens sier, terrorhandlingene skal ikke få ødelegge vårt demokrati, sier Giske.

Etter hvert som nyhetsmeldingene tikket inn i går ettermiddag, gikk tragedien opp for han. Først var det krigsscener fra regjeringskvartalet der han jobber til vanlig.

- Jeg så av bilder på BBC at det brant i bygningen der næringsdepartementet har kontorer. Etter det jeg har fått informasjon om har det gått forholdsvis bra med de ansatte i næringsdepartementet, selv om noen er skadd. Det som seinere skjedde på Utøya overgår jo alt. Dette er bare et mareritt, sier Giske.
Ondskap De to Ap-politikerne og vennene var på ferie på Algarvekysten med sine barn. Nå har det ingen mening å fortsette ferien. Men hvordan forklare barn på åtte-ni år hva som har skjedd og hvorfor det er slutt på ferien?

- Den ondskapen som skjedde i Oslo og på Utøya er nesten ikke mulig å forklare til barn, sier Sandvik.

Med tårer i øynene ser de opptak fra pressekonferansen til AUF-leder Eskil Pedersen.

- Jeg er stolt over måten han taklet situasjonen på. Det er viktig at vi har ledere som setter ord på det som har skjedd. Han har en forferdelig byrde på sine skuldrer. Vi skal som Eskil sier, fortsette å slåss for det vi tror på, sier Giske.

Giske og Sandvik sier det ikke er dagen for å analysere og vurdere konsekvenser.

- Nå handler det bare om å hjelpe de som har overlevd og de som har mistet sine. Alt annet må vente, sier de.

- AUF-leder Eskil Pedersen slo fast at Utøya skal bestå?

- Ja, selvfølgelig. Det har vært oppveksten for generasjon etter generasjon i arbeiderbevegelsen, og det skal bestå selv om det er vanskelig å se hvordan i dag. En slik grusom udåd skal ikke få ødelegge verken demokratiet vårt eller AUF, sier Giske.