Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Giske-ja til homoprest

Kirkeminister Trond Giske vendte i dag tommelen opp for å ansette Jens Torstein Olsen som prest i Majorstua menighet i Oslo. Olsen lever i et homofilt samboerforhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Giske bedyrer overfor Dagbladet at han verken har hatt søvnløse netter eller anmodet høyere makter om bistand i avgjørelsen.

- Jeg har aldri hatt søvnløse netter over noen avgjørelse, jeg. Og mitt forhold til høyere makter er en personlig sak, sier Giske, etter å ha talt kirkens høye herre midt i mot.

Etter at Oslo Bispedømmeråd ansatte Olsen 22. juni har biskopene nærmest stått i kø utenfor døra til kirkeministeren for å klage sin nød. Kirkemøtet har nemlig bestemt at homofilt samboende ikke kan inneha prestestillinger. Men det spiller ingen rolle for Olsens ansettelsesforhold i Majorstua menighet.

- Kirkemøtet har ingen instruksjonsmyndighet overfor bispedømmerådet eller departementet. Anken er derfor ikke tatt til følge, sa Giske i en pressekonferanse i regjeringskvartalet i dag.

Og han sørget for å smekke døra skikkelig igjen for flere anker:

- Saken er endelig avgjort, sa han.

Kirkeministeren gjorde også hva han kunne for å framstille avgjørelsen som en byråkratisk affære, uten teologiske aspekter. Giske ville verken være kontroversiell eller historisk.

- Departementet har ikke tatt en læremessig avgjørelse i denne saken. Vi har sett på saksbehandlinga etter at vi var bedt om å omgjøre vedtaket, sa Giske.

Nå håper han at dem som leser Bibelen diametralt motsatt i homsespørsmålet klarer å leve sammen i fred innenfor statskirken, slik han mener er tilfellet i de fleste kirkesamfunn i verden.

- Det skal være plass både for dem som mener det er rom for homofile i vigslete stillinger og dem som ikke mener det, sa Giske.

GLAD: En glad og lettet Jens Torstein Olsen mottok meldingen om Trond Giskes avgjørelse.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media