IKKE NY BEHANDLING: Avgått Ap-nestleder Trond Giske får ikke sakene mot seg gjenåpnet og underlagt ny behandling. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
IKKE NY BEHANDLING: Avgått Ap-nestleder Trond Giske får ikke sakene mot seg gjenåpnet og underlagt ny behandling. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Trond Giske, Ap

Giske-krav holdt skjult for varslerne

Jonas Gahr Støre valgte å ikke informere varslerne om at Trond Giske hadde krevd sakene gjenopptatt og vurdert på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dette intervjuet med Dagbladet forteller Ap-lederen hvorfor varslerne først i går ble orientert om kontradiksjonen fra Giske. Han forteller også hvorfor saken først ble kjent i går, enda Støre selv sier han «raskt» konkluderte med at varslersakene ikke skulle gjenåpnes og underlegges ny behandling.

PUNKTUM: Endelig punktum er satt for Giske-saken, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Ole Berg-Rusten /NTB Scanpix
PUNKTUM: Endelig punktum er satt for Giske-saken, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Ole Berg-Rusten /NTB Scanpix Vis mer

At Giske på Facebook selv fikk legge fram sitt syn på innholdet i brevet fra Støre og partisekretær Kjersti Stenseng samtidig som det ble lagt ut på Aps nettsider, skjedde i forståelse med Ap-lederen.

Etter det Dagbladet forstår leste Støre selv igjennom Giskes innlegg på forhånd.

Ingen ny behandling

Nestleder Hadia Tajik har til nå vært ordknapp i sine kommentarer til brevet som gikk ut i går. I en tekstmelding til Dagbladet skrev hun følgende:

«Jonas og Kjersti har behandlet varslene mot Trond Giske, både i fjor vinter og nå. Jeg ser at de slår fast at konklusjonen fra 25. januar i fjor om at retningslinjene for seksuell trakassering ble brutt, fortsatt står ved lag.»

- Er sakene behandlet på nytt slik hun skriver?

- Det riktige er at sakene ble behandlet i januar i fjor. Jeg tror det Hadia mener, er at det er vi som har håndtert denne saken nå. Og det er riktig, men de er altså ikke gjenåpnet og behandlet på nytt.

- Har Trond Giske begått seksuell trakassering?

-Konklusjonen fra 25. januar i fjor var at han hadde brutt våre retningslinjer. Vi er ikke en domstol som sitter med lovparagrafer og vurderer, men vi har et regelverk som er tydelig på hva som er akseptabelt i partiet. I tillegg handlet dette om tillit, og det ansvaret du har som tillitsvalgt i Arbeiderpartiet.

Skriftlig krav fra Giske

Støre sier Giskes kontradiksjon fra oktober ble sendt i skriftlig form til ham selv og partisekretær Kjersti Stenseng. Utad har det vært taust om kravet fra Giske, også fra den avgåtte nestlederen selv.

- Hvordan håndterte dere kravet fra Giske?

- Hans skriftlige kontradiksjon kom ti måneder etter at konklusjonen var trukket. Partisekretær Kjersti Stenseng og jeg kom raskt fram til at det ikke var aktuelt å gjenåpne sakene. De var tilstrekkelig opplyst. Dette har vi kommunisert til Trond Giske. Han er uenig i konklusjonen. Han ønsket sakene gjenopptatt og konklusjonen endret, men det skjer ikke.

- Hvis dere konkluderte raskt, hvorfor kom brevet først i går?

- Det var klokt og nødvendig å ha dialog om dette over noe tid.

- Dialog med hvem?

- Med Trond Giske. I tillegg var det mange andre ting som opptok oss i politikken på den tiden. Det formelle svarbrevet kom nå.

Fri til å søke toppverv

Brevet til Trond Giske avsluttes slik: «Det er ikke noe som i dag står til hinder for din fulle deltakelse i partiet».

- Er Trond Giske nå fullstendig rehabilitert?

- Vi opererer ikke med slike begreper. Men vi forventer av våre politikere at de fullt ut fyller de oppgaver som de har. Så i min formulering om at han kan delta fullt ut, så ligger det også en forpliktelse: I de verv du har, forventes full innsats.

- Når punktum nå er satt, innebærer det at Giske kan søke ledende verv i Arbeiderpartiet nå, dersom han skulle ønske det?

- Alle partimedlemmer kan det, og de må fortjene tillit av dem som velger – enten det er lokalt eller sentralt.

- Hva synes du om at han selv har sagt at han ikke ser på seg selv som aktuell for slike verv akkurat nå?

- Det tar jeg til etterretning.

- Tillit må gjenvinnes

Støre sier det var en «stor reaksjon» at Trond Giske måtte si fra seg vervene som nestleder og finanspolitisk talsperson.

- Vi sa 25. januar i fjor at det ikke kommer ytterligere reaksjoner, og jeg sa allerede da at det finnes en vei tilbake. Tillit kan gjenvinnes, men den må fortjenes.

- Har du tillit til Trond Giske da?

- Jeg har tillit til at han gjør jobben han er valgt til å gjøre som stortingsrepresentant.

- Er du redd for at denne runden vil gjenåpne gamle sår i partiet?

- Jeg er klar over at denne saken utløser følelser på mange sider. Det forstår jeg. Det viktige for meg er at varslerne skal være trygge på at konklusjonene er trukket og punktum satt. Jeg merker meg at også Trond Giske viser forståelse for at partiet nå skal bruke oppmerksomheten om politikk.

Involverte ikke varslerne

På spørsmål om han har vært i forbindelse med varslerne underveis i denne siste prosessen, svarer Støre som følger:

- Nei, jeg har ikke det. Jeg har vært opptatt av at de skal få ro. Hadde dette i et tenkt tilfelle handlet om å gjenåpne sakene, så hadde det jo omfattet varslerne grunnleggende. Da måtte hver sak vurderes på nytt – men det var jeg ikke åpen for.

- Ble varslerne gjort kjent med at Trond Giske leverte denne kontradiksjonen i oktober?

- Nei. Men de ble alle informert i går om at vi hadde vurdert denne kontradiksjonen og besluttet at sakene ikke skal vurderes på nytt.

- Hvorfor har denne prosessen pågått i det skjulte?

- Fordi det er følsomme spørsmål som skal behandles på en ryddig måte. Jeg har vært opptatt av at varslerne ikke skal være urolige for at konklusjonene endres. Det er nå bekreftet.

Tajik informert

Støre sier det ikke har vært andre enn ham selv og partisekretær Kjersti Stenseng inne i vurderingen av Giskes kontradiksjon.

ORIENTERT: Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik visste at prosessen pågikk, men var ikke del av vurderingen, ifølge partileder Jonas Gahr Støre.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ORIENTERT: Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik visste at prosessen pågikk, men var ikke del av vurderingen, ifølge partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

-Nei, og det mener jeg er innenfor mandatet som sentralstyret ga meg i fjor. Hvis min konklusjon hadde vært en annen, så måtte vi ha gått tilbake til sentralstyret. Jeg har også holdt den andre nestlederen (Hadia Tajik red.anm.) orientert.

- Så Hadia Tajik har visst at denne prosessen har pågått?

- Ja.

- Har hun vært del av prosessen?

- Nei, vi har fulgt linjene fra sist. Partisekretæren er løpende ansvarlig for slike saker, men jeg har vært inne i den fordi den har en spesiell karakter.

- Så Hadia Tajik har ikke bidratt til at konklusjonene er blitt som de er blitt?

- Nei, men hun er blitt orientert underveis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer