Giske kritiserer regjeringen

Mener de aldri burde ha vedtatt å endre uniformen i politiet.

DISKUSJON: Kultur- og kirkeminister Trond Giske (t.v.) sier det er opp til statsminister Jens Stoltenberg om dokumentene fra regjeringens debatt om hijab i politiet. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
DISKUSJON: Kultur- og kirkeminister Trond Giske (t.v.) sier det er opp til statsminister Jens Stoltenberg om dokumentene fra regjeringens debatt om hijab i politiet. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fungerende justisminister Trond Giske (Ap) mener at hans egen regjeringen aldri burde ha vedtatt å endre uniformsreglementet i politiet.

Justisminister Knut Storberget (Ap) er sykmeldt, og Giske vikarierer i hans sted. I et intervju med VG benytter Giske anledningen til å refse sin egen regjering.

- I ettertid er det ikke vanskelig å se at saken skulle blitt liggende i skuffen fra starten av, sier Giske.

- Utgangspunktet var ideelt, man ønsket å gjøre endringer for å ta hensyn til folks religion. Men man kom til at det ikke var mulig. I ettertid er det lett å se at det beste hadde vært å si nei til å gå videre med saken i den regjeringskonferansen. Hadde vi visst at det var så vanskelig, kunne foten blitt satt ned allerede der. Da hadde vi spart oss mye trøbbel, sier Giske til avisen.

Motstand

Han sier det ble åpnet for å diskutere saken i flere runder, fordi man ikke visste hvordan man kunne endre et uniformsreglement for å ta religiøse hensyn, uten å tillate hijab.

- Regjeringen var definitivt ikke klar for å si ja til hijab. Motstanden var godt representert i regjeringskollegiet. Jeg har ikke lyst til å si hva jeg sa, sier Giske.

Giske mener saken skar seg fordi det i Storbergets pressemelding sto at regjeringen hadde besluttet å tillate hijab, mens det ikke var dekning for en slik uttalelse i regjeringens vedtak.

Giske sier samtidig at det nå er opp til Statsministerens kontor å eventuelt offentliggjøre regjeringsprotokollen om saken.

Men statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gjør det klart at han ikke vil gjøre det. Han viser til at det dreier seg om interne arbeidsdokumenter.

- Skeptisk

Stoltenberg var imidlertid selv skeptisk til politihijab, skriver Dagbladet.

Avisen får opplyst fra flere kilder i regjeringen og regjeringspartiene at Stoltenberg sammen med arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) og helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) klarte å stoppe hijabforslaget som kom fra Storberget.

Hanssen gikk imot bruk av hijab i politiet, mens Andersen var skeptisk til forslaget og ønsket en mer prinsipiell debatt om religiøse symboler i politiet, ifølge Dagbladet.

I likhet med VG skriver Dagbladet at det kom innvendinger også fra andre statsråder både før og under regjeringskonferansen. Også Senterparti-statsråder skal ha vært imot forslaget, mener sistnevnte avis. Det samme skriver Aftenposten. Ifølge avisen var statsråder fra både Ap og Sp kritisk til Storbergets forslag, og det var Storberget og hans departement som utløste kaoset og forvirringen, får avisen opplyst.

(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer