Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krisemøte i Ap

Giske-leiren ønsker at Trond Giske midlertidig trer til side som nestleder

Sentrale partikilder tror ikke det er flertall for å felle Giske på det ekstraordinære sentralstyremøtet. Det jobbes for å suspendere nestlederen mens varslene ettergås.

KJEMPER: Trond Giskes støttespillere ønsker at nestlederen suspenderes 2. januar. Så skal varslene mot ham ettergås. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
KJEMPER: Trond Giskes støttespillere ønsker at nestlederen suspenderes 2. januar. Så skal varslene mot ham ettergås. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 2. januar avgjøres Trond Giskes videre skjebne i Arbeiderpartiet. Da møtes sentralstyret for å få informasjon om varslene som kom mot Giske i ukene før jul.

Flere kvinner i og utenfor partiet har varslet om Giskes oppførsel, og nestlederen har innrømmet og beklaget overtramp og ufin oppførsel. Det er fortsatt uklart hva som står i varslene partikontoret nå behandler, men Jonas Gahr Støre sa at det var handlinger av en seksuell karakter.

Som Dagbladet tidligere har skrevet er Arbeiderpartiet splittet i synet på den opprivende Giske-saken. En sentral partikilde forteller Dagbladet at det er grunn til å tro at det ikke er flertall for å felle Trond Giske på møtet 2. januar. Dersom Giske mister jobben som nestleder, skjer det trolig senere i vinter, etter en grundig gjennomgang av varslene, etter det Dagbladet forstår.

- Det er farlig å felle Giske uten å vite hva han er anklaget for. Og i tillegg må alle påstander om maktkamp og lekkasjer kartlegges. Ap skal være best på varslervern. Derfor må sentralstyret vite mer, sier en partikilde.

- Alle sider skal fram i lyset, også Trond Giskes side av saken, sier en annen.

Trer til side

Én mulighet er at Giske trer til side som nestleder mens varslersakene ettergås. En slik «suspensjon» støttes av flere i Giske-leiren, etter det Dagbladet vet. De vil ikke utelukke at det ligger detaljer i varslene som kan svekke varslernes sak.

Det er nå klart at Giske ikke har gitt opp nestledervervet, men kjemper for sin plass i Ap-ledelsen.

Trond Giskes kritikere i partiet ønsker å unngå en suspensjon av nestlederen. De håper alvorlighetsgraden i varslene skal være nok til å gjøre at Giske mister sentralstyrets tillit allerede i morgen.

Usikker på Jonas

Begge sider er, etter hva Dagbladet forstår, usikre på hvordan partileder Jonas Gahr Støre stiller seg i saken. Støre har svake bånd til grasrota i partiet og har måttet tåle mye kritikk for sin håndtering av Giske-saken.

Støre sa før jul at hans tillit til Giske var tynnslitt etter flere varslinger. Partilederen er nå under press for å vise handlekraft og reagere skarpt mot Trond Giske.

Ap-nestlederens støttespillere håper at en suspensjon av Giske vil være nok til at Støre kan vise lederskap i saken.

- Ikke en sort/hvitt-sak

Jon Rolf Næss, leder i Aust-Agder Arbeiderparti, er blant dem som skal på landsstyremøtet 2. januar. Næss bedyrer at han stiller til møtet med et åpent sinn og håper partiet kan bruke tid i behandlingen av saken.

- Trond er ikke en person som må stoppes på timen. Jeg stiller til møtet 2. januar med et åpent sinn. Dette er ikke en sort/hvitt-sak, og vi skal bruke god tid på å vurdere veien videre, forteller Næss til Dagbladet.

Han gjør det også klart at han mener de mange presseoppslagene om varslingene mot Giske har vært drøy kost. Mange av oppslagene har kommet gjennom lekkasjer fra sentralt plasserte personer i partiet.

- Jeg synes også at media har vært brutale med Trond. Jeg skjønner at man må skrive om denne saken, men tidvis har det vært vilt, sier Næss.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!