VIL HA MILLIARDER FRA REDERE: Næringsminister Trond Giske mener redere skylder Stortinget milliardbeløp i skatt.  Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
VIL HA MILLIARDER FRA REDERE: Næringsminister Trond Giske mener redere skylder Stortinget milliardbeløp i skatt. Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer

Giske mener rederne fortsatt skylder milliardbeløp

Næringsminister Trond Giske (Ap) vil ha omkamp slik at staten kan sikre seg skattepenger fra redere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Næringsminister Trond Giske (Ap) mener at rederne fortsatt skylder milliardbeløp i skatt, og han vil ha omkamp slik at staten kan sikre seg pengene.

Striden dreier seg om 14 milliarder kroner som Stortinget krevde at rederne skulle betale tilbake over ti år.

Saken gikk til Høyesterett, der rederne fikk medhold. Å kreve inn beløpet vil være i strid med Grunnloven, slo Høyesterett fast. Men Giske gir ikke opp.

- Det er ikke noen tvil om at det er en skattesum der, det sier Høyesterett også. Det er størrelsen på den, og måten den skal betales på, som er spørsmålet, sier Giske til VG.

Han sier at Finansdepartementet må finne ut av hvordan dette skal gjøres uten å stride mot regelen om at lover ikke skal ha tilbakevirkende kraft. Finansdepartementet opplyser at det foreløpig ikke har noe å melde i denne saken.

Rederiforbundets administrerende direktør Sturla Henriksen avviser at det eksisterer noen som helst slags skatteregning etter at Høyesterett ga rederne medhold.

- Høyesterett har truffet sin beslutning, som ga rederne medhold i at man ikke kan endre spillereglene med tilbakevirkende kraft, sier Henriksen.

Han slår fast at det kun kan utløses skatt dersom rederne tar ut utbytte, eller velger å tre ut av ordningen, for eksempel ved utflagging. (NTB)