Giske mot strømmen

Høyre vil sikre universitetenes uavhengighet. Det er ikke «markedskreftene» som truer universitetenes autonomi, men Giskes politiske detaljstyring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Høyre vil ha økt mangfold innen høyere utdanning, med både offentlige og private universiteter og høyskoler. Det skal være gratis for studentene å studere, også ved private høyskoler.

Høyre mener at frie og uavhengige universiteter og høyskoler er grunnleggende samfunnsinstitusjoner. Frie akademiske institusjoner som kan stille kritiske spørsmål ved samfunnsutviklingen, er en viktig del av det norske demokratiet. Nå trues denne uavhengigheten av utdanningsminister Giskes ønske om politisk detaljstyring av høyere utdanning. I hans nylig fremlagte stortingsmelding skal universiteter og høyskoler være statlige forvaltningsorganer, underlagt departementet. Tildeling av universitetsstatus, og hvilke grader en institusjon skal få tildele, skal skje ut fra statsrådens politiske beslutning, og ikke ut fra faglige kriterier gjennom et uavhengig evaluerings- og akkrediteringsorgan, slik et enstemmig Mjøs-utvalg foreslo. Hele det akademiske liv skal underordnes utdanningsministerens sentralstyring.

Motsatt vei

Det paradoksale er at mens Giskes regjeringskollegaer Jørgen Kosmo og Tore Tønne snakker varmt om fornying av offentlig sektor gjennom økt fristilling av offentlige institusjoner, går Giske motsatt vei. Han angriper Høyre for at vi vil gjøre det samme med universiteter og høyskoler som helseminister Tore Tønne vil med sykehusene, nemlig fristille dem som egne foretak. Regjeringen minner om Per Bortens gamle uttrykk om «å bære staur». Men mens Borten ledet en firepartiregjering, er Giske og Tønne - i likhet med sin felles regjeringssjef - medlemmer av ett og samme parti. Det er godt gjort av en ettpartiregjering å ha to uforenlige ideologier i hodet på samme tid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer