Giske ødela dagen

Lederen av Norges Kvinne- og Familieforbund, Elisabeth Rusdahl (43), frykter utdanningsminister Trond Giske vil stjele av foreldrenes tid med barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg våknet klokka fem av nyheten. Og ble forbannet. Jeg begynte å stryke skjorter og vaske hus og rydde som aldri før, sier Rusdahl. Og fra morgengry gikk det slag i slag for 43-åringen. Da begynte telefonene å ringe i Kvinne- og Familieforbundet (tidligere Husmorforbundet). Årsaken var en ny avtale mellom lærerorganisasjonene og Utdanningsdepartementet om forsøk med nye arbeidstidsordninger. Familieforbundet frykter at dette kan være starten på heldagsskole for barna. - Arbeiderpartiet spiser mer og mer av foreldrene mulighet til å ha tid til barna. Dette betyr at vi utvider barns arbeidsdag, mener Rusdahl. Frivillige forsøk Kjernen i modellene som kan prøves ut, er at lærerne skal bli mer tilgjengelige og tilbringe mer tid på skolen. Blant annet kan det gjøres forsøk med å innlemme skolefritidsordningen i skoletida. Utdanningsminister Trond Giske understreker at forsøkene skal være helt frivillige, og at barn fremdeles skal få lov til å gå hjem etter skolen dersom de vil det. - Mange foreldre sliter med å få tida til å strekke til. Vi vil gi et skikkelig tilbud til dem som ønsker det, sier Giske. Men Giske fikk ingen gehør i Kvinne- og Familieforbundet, som mener forsøkene blir trædd nedover hodene på folk.

Lytt til grasrota

- Jeg håper at Giske nå vil høre på grasrota. Folk sier de vil ha det slik vi har det. Tross alt bruker bare litt over halvparten av ungene skolefritidsordningen, sier Rusdahl. Også fra politisk hold møtte Giske kraftig kritikk. Kristelig Folkeparti og Høyre frykter at dette er en snikinnføring av heldagsskole hvor foreldre må betale for en del av skoledagen. - Kristelig Folkeparti vil jo først og fremst bruke pengene på å holde ungene hjemme, og Kvinne- og Familieforbundet var jo imot seksårsreformen. Målet vårt er å sikre kvaliteten i skolen, sier Giske. ingeborg.moe@dagbladet.no # ISFRONT : Lederen av Kvinne- og Familieforbundet, Elisabeth Rusdahl, frykter at foreldre vil få mindre tid til barna, mens utdanningsminister Trond Giske vil prøve ut nye, frivillige ordninger for skolebarna. # Foto: JON TERJE H. HANSENiske ødela dagen # ...for Elisabeth frykter heldagsskole # Lederen av Norges Kvinne- og Familieforbund, Elisabeth Rusdahl (43), frykter utdanningsminister Trond Giske vil stjele av foreldrenes tid med barna. # Av INGEBORG MOE # - Jeg våknet klokka fem av nyheten. Og ble forbannet. Jeg begynte å stryke skjorter og vaske hus og rydde som aldri før, sier Rusdahl.

Og fra morgengry gikk det slag i slag for 43-åringen. Da begynte telefonene å ringe i Kvinne- og Familieforbundet (tidligere Husmorforbundet). Årsaken var en ny avtale mellom lærerorganisasjonene og Utdanningsdepartementet om forsøk med nye arbeidstidsordninger. Familieforbundet frykter at dette kan være starten på heldagsskole for barna.

- Arbeiderpartiet spiser mer og mer av foreldrene mulighet til å ha tid til barna. Dette betyr at vi utvider barns arbeidsdag, mener Rusdahl.

Frivillige forsøk

Kjernen i modellene som kan prøves ut, er at lærerne skal bli mer tilgjengelige og tilbringe mer tid på skolen. Blant annet kan det gjøres forsøk med å innlemme skolefritidsordningen i skoletida.

Utdanningsminister Trond Giske understreker at forsøkene skal være helt frivillige, og at barn fremdeles skal få lov til å gå hjem etter skolen dersom de vil det.

- Mange foreldre sliter med å få tida til å strekke til. Vi vil gi et skikkelig tilbud til dem som ønsker det, sier Giske.

Men Giske fikk ingen gehør i Kvinne- og Familieforbundet, som mener forsøkene blir trædd nedover hodene på folk.

Lytt til grasrota


- Jeg håper at Giske nå vil høre på grasrota. Folk sier de vil ha det slik vi har det. Tross alt bruker bare litt over halvparten av ungene skolefritidsordningen, sier Rusdahl.

Også fra politisk hold møtte Giske kraftig kritikk. Kristelig Folkeparti og Høyre frykter at dette er en snikinnføring av heldagsskole hvor foreldre må betale for en del av skoledagen.

- Kristelig Folkeparti vil jo først og fremst bruke pengene på å holde ungene hjemme, og Kvinne- og Familieforbundet var jo imot seksårsreformen. Målet vårt er å sikre kvaliteten i skolen, sier Giske.

ISFRONT : Lederen av Kvinne- og Familieforbundet, Elisabeth Rusdahl, frykter at foreldre vil få mindre tid til barna, mens utdanningsminister Trond Giske vil prøve ut nye, frivillige ordninger for skolebarna.