LITT BEDRE: Trond Giske mener budsjettforliket er et skritt i riktig retning. - Men de har ikke rettet opp i alt, sier Giske. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LITT BEDRE: Trond Giske mener budsjettforliket er et skritt i riktig retning. - Men de har ikke rettet opp i alt, sier Giske. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Giske om budsjettforliket: - Du ser at det er en svakere regjering

Arbeiderpartiets Trond Giske omtaler budsjettforliket som «et skritt i riktig retning».

(Dagbladet): Rundt klokka 17 onsdag ettermiddag kom nyheten om at regjeringsparetiene Høyre og Frp, og Venstre og KrF har kommet til enighet om neste års statsbudsjett.

Fornøyd med lærernorm

Et forlik som Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Trond Giske, mener er et skritt i riktig retning.

- Jeg har sagt at KrFs budsjett ligger nært vårt. Når det kommer et forlik så er det et skritt i riktig retning. Jeg er glad for at forliket fjerner noen av de mest brutale kuttene i Frp og Høyres budsjett, særlig kutt i dagpenger for folk med lavest inntekt, sier Giske til Dagbladet.

Giske er også «glad for flere lærere», og sikter med det til den nye lærernormen, som sikrer maks 16 elever i 1. til 4. klasse og 21 elever i 5. til 7. klasse fra og med høsten 2017.

Ett år seinere skal antallet justeres ned til 15 og 20 elever. Også SV jubler for KrFs gjennomslag her.

- Vi gratulerer KrF med å ha tvunget Høyre og Frp med på å innføre en lærernorm på skolenivå. Det betyr mer tid til barna i skolen, sier Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV.

Høyres Nikolai Astrup innrømmet onsdag at lærernormen ikke er noe de foretrakk.

- Dette er ikke vår foretrukne modell, men vi er enige om å satse mer på lærere. Vi i Høyre skulle ønske at det var mer fleksibelt på kommunenivå. Men dette er en viktig sak for KrF og en stor innrømmelse fra vår side, sa Astrup

- Svakere regjering

Men et borgerlig budsjettforlik fører naturlig nok ikke til ville jubelscener på venstresiden.

- Det er svakt på helse og eldre. Det er en svak vekst i sykehusene og en stram kommuneøkonomi. Det kan føre til velferdskutt en del steder, sier Giske.

Han savner også et løft for å få unge inn i arbeid.

- Der har ikke dette budsjettet noen nye svar, sier Giske.

- Så konklusjonen er altså litt bedre, men ikke bra nok?

- Ja, men du ser av forliket at det er en svakere regjering og et sterkere storting. De har kommet i en reell mindretallsposisjon og det kan legge grunnlaget for mye interessante politiske vedtak i Stortinget i framtida.

- Og det gir også KrF og Venstre bedre forhandlingskort?

- Ja, Høyre vet at KrF kan få gjennomslag for mye ved å gå til Ap, konkluderer Giske.

Flere kvoteflyktninger

I budsjettforliket har Venstre fått gjennomslag for stanse kuttene på 15 millioner kroner i rettshjelpstiltak som Juss-Buss, JURK (Juridisk Rådgivning For Kvinner) og Noas.

Ikke bare har Venstre stanset kuttene, bevilgningen er økt med fem millioner kroner.

Den meget omstridte Tesla-avgiften er også vraket. Den ville gitt en engangsavgift på de tyngste elbilene.

I tillegg har Venstre og KrF fått medhold i kravet om å doble antall kvoteflyktninger. Høyre og Frp foreslo at Norge skulle ta imot 1.120 kvoteflyktninger neste år, men KrF og Venstre fikk økt tallet med 1.000 personer til 2.120.

Partene flytter på rundt 5 milliarder kroner sammenlignet med regjeringens opprinnelige forslag.

Finansieringen av alles hjertesaker har skapt mye hodebry. En del av det regnestykket er at godteri og brus blir dyrere. Ikke gjennom å øke momsen, men ved å legge på avgift for sukker og kullsyre. Med dette grepet henter partiene inn over 2 milliarder kroner, skriver NTB.