Giske-comeback i Trøndelag

Giske om de tøffe ukene: - Familien holdt meg oppe

- Godt å stå på talerstolen og snakke om politikk.

YDMYK OG OFFENSIV: En ydmyk og rørt Trond Giske tar imot trampeklapp etter sin politiske comeback-tale i Orkanger i ettermiddag. Han beklaget upassende og uønsket oppførsel overfor kvinner som har varslet mot ham, og sa han var lei seg. Så gikk han i gang med en offensiv politisk tale om hvordan må jobbe framover. Til høyre stortingsrepresentant Jorodd Asphjell, som var begeistret for talen.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
YDMYK OG OFFENSIV: En ydmyk og rørt Trond Giske tar imot trampeklapp etter sin politiske comeback-tale i Orkanger i ettermiddag. Han beklaget upassende og uønsket oppførsel overfor kvinner som har varslet mot ham, og sa han var lei seg. Så gikk han i gang med en offensiv politisk tale om hvordan må jobbe framover. Til høyre stortingsrepresentant Jorodd Asphjell, som var begeistret for talen.Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ORKANGER/OSLO ( Dagbladet): Trond Giske ble møtt med stående applaus da han kom til sine egne i Trøndelag i ettermiddag. Talen av den avgåtte nestlederen, som var imøtesett med spenning og forventning, ble avbrutt av applaus flere ganger.

Foreldrene i salen

Etter anklager om seksuell trakassering, etter å ha mistet toppverv i Ap og etter seks ukers sykmelding var Trond Giske tilbake der han trives best: På talerstolen.

Langs veggene var gamle arbeiderfaner oppstilt. I salen satt partivenner fra det nye Orkland Ap og Trøndelag Ap. Der satt også Giskes foreldre Norunn og Bjørn Giske.

I talen beklaget Giske handlingene mot kvinner som førte til at han måtte gå som nestleder, som sentralstyremedlem og som fraksjonsleder for finanspolitikk, men ville i møtet med pressen ikke sin noe mer om varslingssakene.

På spørsmål om hva som har holdt han oppe i de tøffe ukene, svarte en beveget Giske:

- Det at familien har betydd alt.

Nå er han tilbake i den politiske hverdagen. Nå vil han bidra til å gjenreise Ap, fra en plass i familie - og kulturkomiteen på Stortinget og som representant for det nye storfylket Trøndelag.

STORT PRESSEOPPBUD: Riksmedier og lokale medier fikk et kort møte Trond Giske etter talen. Regien var stram: To spørsmål til hvert medieorgan. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STORT PRESSEOPPBUD: Riksmedier og lokale medier fikk et kort møte Trond Giske etter talen. Regien var stram: To spørsmål til hvert medieorgan. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tier om prosessen

Etter en tale som vakte begeistring i Gjølme Folkets Hus i Orkanger, ble det et kort, hektisk møte med et stort presseoppbud. Giske avviste alle forsøk på å få han til å kommentere varslingssakene og partiets håndtering.

- Jeg er her for å snakke om politikk, og kommer ikke til å si noe mer om de sakene, sa han.

- Du har formidlet at du mener prosessen har vært urettferdig. Nå har partiet konkludert. Har du også lagt saken bak deg?

- Jeg har ikke noe mer å si enn det jeg sa i talen, sier Giske.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Metoo har forandret meg

I talen beklaget han sin oppførsel, men brukte ikke ordet sextrakassering. Ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre har Giske brutt Aps retningslinjer om sextrakassering.

- Jeg har ikke vært nok bevisst på min makt og min rolle. Jeg har gjort feil. De som har fortalt om handlingene, fortjener respekt for sitt mot. Jeg har gitt en uforbeholden unnskyldning.

Meetoo er kraft som forandrer samfunnet for alltid. Kvinner som sier fra, og som forandrer verden, som forandrer oss og forandrer meg, sa Giske.

- Hvordan skal du gjenvinne tilliten du har tapt?

-Det viktigste for meg nå er å jobbe med politikk, som jeg fikk gjøre her i dag. Her er det et nytt kommuneparti som er stiftet ut fra fire partilag jeg kjenner godt fra 30 års politisk arbeid i dette fylket. Og så vil jeg jobbe for å vinne fram med det som er viktig for folk i Norge.

- Vokst opp med dette

- Hvordan var det å stå på talerstolen i Folkets Hus og snakke om politikk igjen?

- Å komme hit er for meg, er som å komme hjem. Dette er slik jeg har vokst opp, med grasrotarbeidet, sette ut bord, steke karbonadesmørbrød, diskutere politikk og forme framtida. Det er hjertet i mitt engasjement, sier Giske til Dagbladet.

Når han tar fatt på arbeidet i Stortinget igjen, er det i familie- og kulturkomiteen, som menig medlem.

- Sist jeg satt i familie- og kulturkomiteen, fikk jeg lov til å være saksordfører for barnehageforliket, sørget for full barnehagedekning og makspris. Vi fikk også til et kulturløft som har betydd enormt mye for kulturlivet. Så dette er et arbeid jeg ser fram til. Jeg tror vi skal få til store ting også i denne perioden, sier Giske.

Ikke snakket med Støre og Tajik

Han ble spurt om han har snakket med Ap-leder Jonas Gahr Støre og gjenværende nestlederen Hadia Tajik i det siste, og om de trenger å ta en prat.

-Jeg har væt sykmeldt i ganske lang tid, og har ikke snakket med så mange i det hele tatt. Nå skal jeg inn i stortingsgruppa og gjøre den jobben velgerne i Sør-Trøndelag har valgt meg inn på. Vi 49 som er i stortingsgruppa har en jobb å gjøre. Ap trengs i Norge. Vi må ha en god opposisjon mot den regjeringen vi har, og ha et tydelig politisk prosjekt.

Trøndelag-representant Jorodd Asphjell sa før talen at han tror Giske er tilbake i sentrale verv i partiet, kanskje allerede når landsmøtet i Ap velger nytt sentralstyre neste år.

Selv vil Giske ikke spekulere i framtidige verv, som nestleder eller statsråd.

- Det har jeg ikke tenkt på. Dette er første jobbdagen min etter seks ukers sykmelding. Nå skal jeg gå løs på jobben som handler om politikk. Det har jeg alltid gjort uansett hvor jeg har vært. Jeg er stortingsrepresentant, valgt fra Sør-Trøndelag, og skal jobbe for et felles Trøndelag. Den jobben ser jeg fram til å ta fatt på, sier Giske.