KJENNER PÅ KRITIKKEN: Trond Giske innrømmer at kritikken etter han fikk Marianne Marthinsens verv går inn på ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KJENNER PÅ KRITIKKEN: Trond Giske innrømmer at kritikken etter han fikk Marianne Marthinsens verv går inn på ham. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Maktkamp i Ap

Giske om kritikken: - Det går inn på meg

Partitopper forsvarer Trond Giske. - Dette begynner å bli drøyt, sier Eva Kristin Hansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg synes det er helt utrolig og jeg synes det begynner å bli drøyt. Man må gjerne være for og imot ulike personer, men dette reagerer jeg sterkt på. Det er lite verdig og tjener ikke partiet, raser Eva Kristin Hansen (Ap).

Hun er stortingsrepresentant og sitter i valgkomitéen som skal plassere politikere i de ulike komitéene.

Hansen reagerer på de sterke utfallene som har kommet mot Trond Giske etter at det ble kjent at valgkomitéen og partiledelsen vraker Marianne Marthinsen som finanspolitisk talsperson for å sette inn nestleder Giske. To Ap-rådgivere har sagt opp i protest.

Får kjønnskritikk

Ap-veteraner som Grethe Fossum og Tove Strand er blant dem som har uttalt seg kritisk.

«Det er ikke første gang Trond Giske har prøvd å presse seg foran flinke kvinner», skriver Fossum på Facebook.

Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) tar også Giske og Arbeiderpartiets valgkomité i forsvar: «Ingen kan regne med å bli på samme post, og partiets ledelse gjør rett i å plassere Hadia og Trond i sentrale poster», skriver han på Facebook.

- Jeg er overrasket over hvor mye drama og engasjement det er blitt i denne saken. Det er enstemmig i valgkomiteen at Trond Giske skal til finanskomiteen og Hadia Tajik til arbeidskomiteen på Stortinget. Det kan ikke være sånn at fordi en kvinne har hatt en posisjon, så skal en mann aldri kunne få den, sier Eva Kristin Hansen.

- Går inn på meg

Trond Giske sier til Dagbladet at det som er sagt og skrevet de siste dagene går inn på ham.

- Jeg har vel mine tilhengere og motstandere i partiet, som alle andre. Det får man bare leve med etter 35 år i politikken, sier han til Dagbladet.

- Blir du lei deg?

- Det er noe av det som sies og skrives som går inn på meg. Det er helt legitimt å ha meninger og å være uenig, men særlig når det er anonyme kilder og man ikke får svart, synes jeg det er vanskelig, sier han.

- Omstridt

En sentralt plassert Ap-kilde mener at konflikten og det krasse ordskiftet ikke handler om kjønn og likestilling, men om at Giske er en omstridt politiker.

- Det er ingen hemmelighet at folk mener mye om Trond Giske, sånn har det alltid vært. Han er tydelig og klar, sier Dagblad-kilden.

Flere kilder forteller at det har vært murring mot Giske etter det bitre valgnederlaget. På valgnatta sa Giske i intervjuer at partiets strategi hadde vært feilslått. Enkelte mente at han med dette underslo sitt eget ansvar, som en sentral lederfigur i partiets valgkamparbeid. Dette er Giske uenig i.

DEBATT: Trond Giske (Ap) mener Sylvi Listhaug (FrP) trigger høyreekstreme personer til å komme med støtteerklæringer. Det avviser hun. Se hele den intense innvandringsdebatten: https://www.dagbladet.no/video/1o7kiOitwR8 Vis mer

- Jeg har stått i dette like mye som alle andre, sier han.

En sentral kilde beskriver overfor Dagbladet at enkelte mener Giske «posisjonerer seg».

- Det er noen som mener at Trond har en langsiktig plan om å overta som leder, men det er ikke ulovlig. Det er landsmøtet som bestemmer, sier Dagblad-kilden.

Det har ikke Giske noen kommentar til, men det har hans venn, Ap-politiker Tore O. Sandvik:

- Trond Giske kan ikke slippe en fjert uten å bli beskyldt for maktspill, sier Sandvik.

- Hun er en av våre beste

Knut Storberget sier han mener Marianne Marthinsen er «en av våre aller beste folk».

- Men det er mer enn noen gang viktig at vi får plassert de rette personene på riktig verv. Det er helt vanlig å bli flytta rundt på, og ingen har odel på noe verv i Arbeiderpartiet. Jeg har selv opplevd at jeg må ta de posisjonene ledelsen sier, sier Storberget til Dagbladet.

Marianne Marthinsen har ikke besvart Dagbladets henvendelser om denne saken.