MISTET STØTTE: Dagbladets politiske kommentator Geir Ramnefjell mener Trond Giske stiller alt for svakt til en eventuell krig med Jonas Gahr Støre. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Støre og Giske:

Giske om Støre-konflikt: - Klokt å legge ballen død

Silkehanskene er av og det er duket for krig i Arbeiderpartiet, sier eksperter og kommentatorer. Men Giske selv toner ned konflikten. Det gleder Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
GISKE-VIDEO: Dette er den mye omtalte videosnutten som i løpet av kort tid har snudd livet til tidligere Ap-nestleder Trond Giske på hodet. Reporter: Madeleine Liereng. Video: André Børke / Dagbladet Vis mer

Trond Giske var i noen få dager på vei tilbake til tunge tillitsverv i Trøndelag Arbeiderparti. Et drøyt år etter at han ble strippet for nestledervervet og plass i sentralstyret på grunn av metoo-varslene.

Som kjent endte comebacket i grøfta etter en seks sekunder lang video fra Vulkan Bar i Oslo, der Giske danset med en ung kvinne, ble omtalt i VG. I stedet er det stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen som innstilles til plass i styret og arbeidsutvalget i Trøndelag Ap.

Men ingen Dagbladet har snakket med av valgforskere og eksperter tror Giske går rolig inn i historien som en menig stortingsrepresentant.

- Det er ingen grunn til å tro at Trond Giske vil la dette bli avslutningen på sin politiske karriere. Det ligger an til en maktkamp som vil være en plage for Arbeiderpartiet i lang tid framover. Giske er sannsynligvis den mest rutinerte aktive politikeren vi har i Norge, det er for tidlig å avskrive ham, sier valgforsker Espen Ingvar Leirset ved Nord Universitet til Dagbladet.

GISKE: Trond Giske snakket ut på Dagsrevyen fredag kveld. Video: Med tillatelse fra NRK Vis mer

Støre overrasket

Ap-leder Jonas Gahr Støre var tydelig forrige uke på at han var enig i at tilliten var brutt fra Giskes side da han gikk på byen og lot seg avbilde dansende klokka to om natta.

- Det er et uttrykk for dårlig dømmekraft. I lys av forhistorien er det nok til at den nødvendige tilliten ikke er der for å få et viktig verv, sa Støre.

Og fikk svar fra Giske, som på spørsmål fra TV 2 om han har tillit til Støre som Ap-leder, svarte følgende:

- Han er leder i Arbeiderpartiet og velges av landsmøtet. Vi har den lederen vi har til vi har en ny.

Valgforsker Leirset tror Støre kan ha vært for emosjonell i etterkant av den famøse videoen - og forregnet seg.

- Jeg ble overrasket da Støre gikk så hardt ut etter Giske-videoen. Videoen var uelegant, men er en ikke-sak i seg selv. Det er helt overtydelig at ledelsen i Arbeiderpartiet er drittlei Giske-saker. Spørsmålet er om Støre gikk emosjonelt ut og om Giske klarer å bygge opp en motstand på at Støre gikk for langt, sier Leirset til Dagbladet.

- DÅRLIG DØMMEKRAFT: Valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti har i dag diskutert bekymringsmeldingen som denne uka ble sendt til partiledelsen, knyttet til videoen av Trond Giske og en ung kvinne som danser. Jonas Gahr Støre er enig i utfallet. Reporter: Madeleine Liereng. Video: André Børke / Dagbladet Vis mer

Tiner opp isfront

I en kommentar til Dagbladet mandag toner Giske ned konflikten med Støre. Han innrømmer at det gikk en «en kule varmt» hos ham før helgen.

- I forbindelse med VGs feilaktige oppslag gikk det en kule varmt fra flere hold I spørsmålet om tillit. Jeg tror det er klokt at vi legger den ballen død og går videre. Jonas og jeg har jobbet tillitsfullt sammen gjennom 10 år i regjering, i sentralstyret og i stortingsgruppa. Jeg er trygg på at vi kommer til å fortsette med det på det laget som skal vinne valget til høsten, sier Giske.

- Den striden Arbeiderpartiet skal stå i framover, er kampen for Ap-ordførere over hele landet som motvekt til Høyre/Frp-regjeringen, legger Giske til.

Gleder Støre

Uttalelsen blir tatt godt imot av Støre:

- Jeg er glad for at Trond i dag sier dette. Det er klokt av ham å legge denne ballen død, sier Ap-lederen til Dagbladet.

Støre sier videre at den viktigste kampen framover for Ap vil stå i kommunene for å vinne lokalvalget til høsten:

- Det gjør vi som et lag. Det har vært en turbulent og vanskelig uke for alle involverte. Den tydelige beskjeden fra partiorganisasjonen er at vi nå skal ha fokus på våre politiske saker, sier Støre i en SMS.

- Duket for krig

Adresseavisens politiske redaktør Tone Sofie Aglen sa til NTB søndag at hun tror Giske har holdt seg i skinnet og vært lojal overfor Støre – fram til nå.

– Det har lenge vært lite tillit og respekt mellom Støre og Giske. Min oppfatning har vært at Giske har holdt seg i skinnet og vært lojal nok. Nå virker det som om alle bruer er brent, sier Aglen.

Og fortsatte:

- Det jeg er spent på, er om Giske ser at han har ikke noe mer å tape, og at han vil spille en opposisjonsrolle internt.

Sjefredaktør John Arne Moen i Trønder-Avisa tror ikke bare bruene er brent.

«Ap-leder Jonas Gahr Støre har endelig fått Trond Giske på avstand. Har han et minstemål av strategisk evne, skjønner han at det kan bety begynnelsen på slutten for sin egen tid som partileder,» skriver Moen i dagens leder i Trønder-Avisa (krever innlogging).

Og advarer Støre om at det trønderen Giske nå er klar for kamp.

«Jeg tror signalene fra Trond Giske så langt viser ganske tydelig hva som nå venter: Silkehanskene er av og det duket for krig i både åpent lende og i vegetasjonen langs ytterkantene», skriver Moen i dagens leder i Trønder-Avisa.

FIKK SMS: Jorodd Asphjell, lederen for valgkomiteen i Trøndelag Ap, fikk Giske-videoen på SMS under møte i valgkomiteen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Rockheim-vaktmester

Valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger advarer imidlertid Giskes støttespillere om at de kan bli stilt til ansvar hvis de støtter en maktkamp.

– De må vite hva de gjør, hvis de lar Giske blåse i gang en lederstrid. Jeg tror den siste uka har vist at det var lurt av Arbeiderpartiet å ha en formalistisk og treg prosess i behandlingen av varslene mot Giske i fjor. Giske har ikke noe på Støre, han har ingenting å klage på i partiets behandling av ham, sier Tuastad til Dagbladet.

Det siste Arbeiderpartiet nå trenger er en maktkamp, påpeker valgforskeren.

– Hvis Giske går i maktkamp mot Støre, vil han virkelig partiet sitt vondt. Det kan i hvert fall ikke være fordi han er blitt dårlig behandlet av partiet, sier Tuastad.

Espen Ingvar Leirset ved Nord Universitet mener Arbeiderpartiet bør jobbe for å finne en løsning på «Giske-problemet».

– Giske kommer ikke til å takke og bukke for å ha brukt hele sitt liv på Arbeiderpartiet, for så å flytte hjem og bli vaktmester på Rockheim. Ettersom Støre har vendt tommelen ned for ham, er det vanskelig å se noen god løsning. Det beste for partiet er nok hvis de kan få Giske skysset over i en eller annen internasjonal posisjon, for å gi ham en verdig sorti ut av norsk politikk. Det er uansett mørke skyer for Ap inn i den tidlige valgkampen, sier Leirset.

Fram til uttalelsen fra Trond Giske mandag ettermiddag, har han henvist til det han sa fredag kveld.

GISKE-VIDEOEN: Etter at en video av Trond Giske har sirkulert på sosiale medier, som viser ham tilsynelatende beruset på et utested sammen med en yngre jente, har det blitt bråk. Kommentator i Dagbladet, Marie Simonsen, kommer her med sin hardtslående mening om det hele. Video: Ingrid Cogorno Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer